MONOSİT NORMAL DEĞERLERİ VE GÖREVLERİ

MONOSİTLERİN TİP 2 ŞEKER HASTALIĞINDA KALP DAMAR RİSKİ İÇİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Kan tetkiklerinin içinde ‘’hemogram’’ olarak bilinen otomatik kan sayımında beyaz küre sayısının içinde monosit değer ölçülür. 

Monosit değeri beyaz küre (lökosit ) değerinin (hücre sayısının)  %2-8’i (ortalamam %3) arasındadır. Bu 200-800/mLt  karşılığıdır. 

Monositler kan dolaşımında bulunurken enfeksiyon ile mücadele etmek için dokuya gerçekler ve makrofaj adını alırlar. 

Görevleri sadece enfeksiyon ile ilgili olduğu düşünülürken damar sertliğinde de etkili olduğu anlaşıldı. Kötü kolesterol LDL oksitlenmesini (bu damarda birikimi için stratejik olarak önemli bir noktadır) önlediği, antitrombotik ve antioksidan etkileri olduğu bilinmektedir. 

 

Hatta damar seretliğinin derecesini belirlemek için monosit /HDL oranın takibi önerillmiştir. Bu oran hipertansiyonlu hastalarda böbrek gibi organ hasarını takip etmek için kullanılmaktadır. 

Tip 2 şeker hastalarında kalp damar hastalıkları iki kat daha yüksek oranda görülmektedir. 

Monositlerdeki fonksiyon bozuklukları bu hastalarda kötü haber olarak değerlendirilmektedir. Bu hastalarda kalp krizi ve felç        oranları yüksek seyretmektedir. 

Damar tıkanıklığı iltihabi bir  süreçtir. Bu süreci takip için bu grup hastada monositler takip edilmiş.

Monosit sayısı ne kadar yüksekse kalp damar komplikasyonlarının o kadar fazla olduğunu görmüşler.

İkinci GLUTADIAB araştırmasında ise tip 2 şeker hastası 279 kişi artan monositlerin fonksiyonlarını bozulduğu ve bu sorunun mitokondri bozukluğuna bağlı olduğu anlaşılmıştır.

Bunu ile de yetinilmemiş 757 hastalık üçüncü bir çalışma (SURDIAGENE) yapılmış. Monosit sayısı normalde 200-800 mikrometre normal değerleridir.

Monosit sayıları 500’ün üzerinde olan kişilerde 500’n altında olanlara göre kalp damar hastalıkları komplikasyonlarının 5-7 kat daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu değerler genelde normal sınırların içinde kabul edilmektedir.

Gelecekte yapılacak daha büyük çalışmalarda bu konu ve alt grupları araştırılacaktır.

Ben kişisel olarak bunu hastalarımın takip kriterleri arasına şimdiden koydum.

 

Şeker, damar tıkanıklığı, monosit, lökosit

Anahtar kelimeler:
lökosit yüksekliği,kan sayımı değerleri, lökosit normal değerler, lökosit normal değeri kaç olmalı, lökosit yüksekliği, monosit, şeker hastalığı, damar tıkanıklığı, tip 2 şeker hastalığı, damar tıkanıklığı şeker hastalığı, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı monosit, monosit nedir, monosit normal değerleri, şeker hastalarında kalp krizi, şeker hastalarında felç riski, damar tıkanıklığı kriz, felç, risk,şeker hastalarında riskler, damar tıkanıklığı risk, damar krizi felç,serdar akgün, istanbul kriazlı doktor, istanbul bağcılar dıoktor,istanbul bağcılar kalp doktor serdar akgün,istanbul kirazlı kalp doktor medicine hospital serdar akgün, medicine hospital kalp, medicine hospital kalp damar