Bu yazıda Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) HAKKINDA klasik sorularının cevapları yanında son tedaviler hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Önceden hazırladığım videoya ek olarak 2017 yılında yayınladığım video youtube da 286 bin görüntülemeye ulaşmış.
Şimdi 2024 Ocak ayı itibarı ile tazeldiğim ve derlediğim bilgiler ile kısa bir video da hazırladım ona bakabilirsiniz. HBS halen tam olarak anlaşılamamış ve tedavisi bulunamamış bir sendromdur. Birden fazla bileşeni vardır. 1672 yılında beri bilinmektedir. 1960’lardan sonra uyku ile ilişkisi saptanmıştır.
HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?
Huzursuz Bacak Sendromu kişi günlük hayatından alıkoyan ve keyfini kaçıran sık görülen kronik hareket bozukluğu olarak tanımlanır.
Toplumda % 1-15 (%2,7) gibi değişik oranlarda görülür. Kuzey Avrupa ülkelerinde daha yüksek oranlarda görülürken asya’ya doğru gidildikçe %0,1 gibi çok düşük oranlarda gözlenmektedir.
Bu fark ırksal bir genetik yatkınlık anlamına gelir.
HUZURSUZ BACAK SENDROMU TiPLERİ NELERDİR?
Böbrek yetmezliği ve gebelik ile bağlantılı olanlar İKİNCİL HBS denilir. Eğer belli bir nedeni yoksa buna da BİRİNCİL (PRİMER) HBS adı verilir. Sıklıkla birincİ tip görülür.
HUZURSUZ BACAK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
- İstemsiz bacak hareketleri, seğirme gece artabilir.
- Gece ve akşam saatlerinde hareketler ile beraber ya da tek başına ağrı
- Dikkat eksikliği, odaklanma sorunları
- Bacaklarda iğnelenme, karıncalanma, kaşıntı, yanma ve zonklama hissi
- Halsizlik, huzursuzluk ve uykusuzluk
- Sabahları yorgun kalkma ve enerji düşüklüğü
Vücudumuzda hareket için beyinden gelen uyarılar kontrol edilir. Uyarıların kontrolsüz hareketlere neden olması istenmez. Bu kontrolde dopamin gib nörotransmitter haberci maddeler görev yaparlar. Bunu eksikliğinde Parkinson Hastalığı oluşur. HBS da bir çeşit dopamin eksikliğinden okuduğu düşünülmesine karlı kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.
Ailede HBS varsa görülme olasılığı artar. Genetik geçiş olabileceği düşünülmektedir.
B12, Demir, folat, kalsiyum, magnezyum eksikliğinde görülme olasılığı artar. Antihistaminikler, bulantı ve alerji ilaçları HBS yapabilir veya belirtileri şiddetlendirebilir.
- Tedavi planlanmadan önce demir ve folat düzeylerinin normal olması istenir. Hatta kan değerleri normal olan hastaların beyinde demir eksikliği olduğu düşünüldüğünden yine de demir verilmesini savunan anlar vardır.
- Benzer şekilde C vitamini de günde 1000 mg olarak tedaviye eklenir.
- Sorun Dopamin olduğundan Dopamin öncüleri , dopamine dönüşen ilaçlar ve dopamin etkisini artıran ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların bir kısmı Parkinson hastalığında da kullanılır.
İlk kullanılan ilaçlardan birisi REQUIP dopamin etkili ilaçtır.
Hemen ardından Ayni sınıftan Pramipexole (PEXOLA) piyasaya çıkmıştır.
Sonrasinda sirasi ile Gabapentin enacarbil (NEURONTIN) pregabalin (LYRICA) natiepileptik, antidepresan ve sonra ağri kesici özelliklerinden sonra HBS da kullanılmıştır. Ağrı kesici olarak verilmektedir. Son olarak rotigotine (NEUPRO) dopamin etkili ilaç sınıfında transdermal patch şeklinde kullanılmaya başlanmıştır.
SONUÇLAR
Tüm bu ilaçlara karşın hastlarda tatminkar bir gelişme ve tedavi sağlanamıştır.
İlaçlara ek olarak küçük hasta grubunda Deniz Çamı ekstresi (Pycnogenol) ile belirtilerde azalma görülmüştür.
Bu araştırmalardan sonuç çıkmamasına rağmen bir tek ilacı dünyada satışı yarım milyar dolara yaklaşmıştır. Demir, C vitamini, magnezyum takviyelerine ek oalrak sıfır şeker ve katkı maddesi içeren şekerli ürünlerden uzak durulmasının destekleyici olabileceği yönünde görüşler bulunmaktadır. ÜÇ HAFTALIK SIFIR ŞEKER sonrasında bir haftalık kısıtlı şeker alımının bazı hastalarda yakınmaların azaldığı görülmektedir. Şekeri kısıtlasanız. Belki de ilaçların sağlamadığı kadar bir olumlu etki ile karşılaşabilirsiniz.