HERKESİ DÖKEN GRİP SALGINI
- Son aylarda etrafınızdaki çok kişinin ve çocukların gripten kırıldıkların görüyorsunuz.
- Uzun süren ve şiddetli halsizlik yapan bu salgında İnfluenza ve RSV denilen (Respiratory syncytial virus) Covid-19, adeno ve rhinovirus sık görülen etkenlerdir.
- Bu sadece bizim ülkemizde değil batıda benzerlikler gösteren salgınlardır.
- Bağışıklık sistemimizin Covid sonrası dönemde tembelliği üstünden atamadığı ve yeniden bu virüslere ve hastalıklarına karşı savunmada yetersiz kaldığı düşünülüyor.
- Bulaşmada tatil, seyahat dönemlerinin etkili olduğu düşünüldüğünden havalimanları ve tren istasyonları gibi çok farklı bölgelerden gelen lerin buluşma noktalarına dikkat etmek gerektiği tercihan toplu ulaşımda da maske öneriliyor.
- Bunları belki de biliyorsunuz.
- Benim burada dikkatinizi çekmek istediğim iki önemli konu var.
- Bir arkadaşımız benzer şeklinde ağır bir grip geçirir. Geçmeyen ve şiddetli öksürük ataklarının kesilmesi ve ardından bu grip tablosu zatürreye döndü ve hastanede yatarak tedavi olmak zorunda kaldı.
- Bu griplerin on günü geçen sürelerde hatta hastalık hafiflese bile zatürreye dönüşebildiğini arkadaşlarınız dikkat çekti.
- İkincisi ise çocuklarda ise bu virüslerin yanında Mikoplazma hastalığının görülmesşdir. Mikoplazma atipik zatürre yapmaktadır. Ağır griplerin altindan zatürre de aynen erişkinlerde olduğu gibi çıkabilir. Ama farkli etken ile oluşur. de görüyoruz.
- Unutmayınız bu hastalıkların tanısı boğaz veya burun sürüntüsü ile yapılna PCR testi ile yapılmaktadır.
- Tüm bu enfeksiyon artışlarında ge
- Genelde hep söylenen üç önemli nokta vardır.
- Birincisi hala yeterli D vitamini düzeyine ulaşamayanların olması, yetersiz uyku, düzensiz ve dengesiz beslenmenin hem virüs enfeksiyonlarını sık görülmesine hm de aşırı seyretmesine zemin hazırladığı düşünülüyor.