SİZ HANGİ GRUPTASINIZ

HASTALIK YOKTUR HASTA VARDIR

Gelin bakalım hasta gruplarından hangisine uyuyorsunuz?

Önce aşamaları görelim.

  • SAPTANMIŞ DAMAR TIKANIKLIĞIM YOK YA DA BİLMİYORUM AMA ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIM
  • ANJİYO OLDUM DAMARLARINDA %50’DEN AZ DARLIK YA DA DARLIKLAR VAR NE YAPMALIYIM?
  • ANJİYO OLDUM BİR DAMARIMA STENT TAKILDI. DİĞER DAMARLARIMDA DÜŞÜK DERECELİ DARLIKLAR VAR NE YAPMALIYIM?
  • ANJİYO OLDUM ÖNCE BİR STENT ARKASINDAN İKİNCİ STENT TAKILDI NE YAPMALIYIM? 
  • ANJİYO OLDUM, ÜÇ DAMARIMA STENT TAKILDI. AMELİYATA OLMAKTAN KORKUYORUM NE YAPMALIYIM?
  • ANJİYO OLDUM AMELİYAT VEYA STENT DEDİLER AMELİYATTAN KORKTUĞUMDAN STENT OLDUM, FAZLA SAYIDA STENTİM VAR. 
  • NE YAPMALIYIM?
  • ANJİYO SONRASI AMELİYAT OLDUM. DAMARLARIM TEKRAR TIKANIR MI?
  • BYPASS AMELİYATI SONRASINDA DAMARLARIMDA YENİDEN TIKANIKLIK OLDU. ENDİŞE EDİYORUM.
  • ANJİYO SONRASI DAMARLARIMIN AMELİYAT VE STENTE UYGUN OLMADIĞIMI SÖYLEDİLER. NE YAPMALIYIM?

Hiç aklınıza gelmeyecek bir yakınma ile damar tıkanıklığı çıkabilir. Nefes darlığı ve yorgunluğun yanında sertleşme bozukluğu olan erkeklerin de damar tıkanıklığı açısından taramaya tabi tutulmaları önerilmektedir. Bu kısa girişten sonra şimdi gelin beraber canlı örneklere geçmeden hastaları nasıl değerlendirdiğimize bakalım.

Tüm damar tıkanıklığı hastalarını bir torba içine koymak mümkün değildir.

Hep söylediğim gibi HASTALIKDA TEDAVİ DE KİŞİSEL OLMALIDIR.

HASTA ÖYKÜLERİ

 

Kamal bey, Irak Türkmen bölgesinden gelen emekli bir banka müdürüydü.Son on yıldan beri ilaç ile şeker hastalığı tedavisi görüyordu. Altı ay öncesinde yürüyüşünde eski mesafelerinde zorlanmaya başladığını fark etmiş. Evinde üçüncü kata bile ancak dinlenerek çıkabiliyormuş. Erbil’de anjiyografi yapılmış. üç damarında tıkanıklık ve kalp kapağında kaçak tespit edilmiş. Ameliyat kararı verilmiş.

Bana geldiğinde durumunu değerlendirdik. Üç damar hastası ve şekeri olması ve yanında kalp kapağında kaçak olması gibi nedenlerden ameliyata daha uygun olduğuna karar verdik. Önce biraz itiraz ettiyse de ikna oldu. Üç damar bypass ve kapak tamirinden sonra ülkesine geri döndü. Aralıklı olarak whatsapp üzerinden görüşüyoruz. Gayet iyi. Peki Kemal bey den ne öğrendik? Eğer şikayetiniz varsa ve kalp damarlarındaki tıkanıklıklara eşlik eden başka sorunlarda varsa AMELİYAT gereklidir. AMELİYAT BELİRLİ DURUMLARDA KESİN OLARAK GEREKLİDİR. Aksi takdirde karşılaşılacak risk büyük olur. BU RİSKİ DE SİZ ÜSTLENİRSİNİZ.

AMELİYATTAN KAÇMAK İLE HAYATINIZI RİSKE ATMAYINIZ…

Ahmet Bey, 42 yaşında aktif serbest çalışan arabası ile bütün gün yollarda dolaşan ve sık sık günübirlik Trakya bölgesini ziyaret eden bir ilaç satış temsilcisidir. Kendisini şişman değil gürbüz bulur. ‘’Bizim sülalenin tüm erkekleri gürbüzdür’’ diye de ekler. Devamlı araba ile dolaştığından ve her gittiği yerde yörenin nesi meşhursa onu yiyen ve doğal olarak Trakya’da köfte ve et tiryakisi haline dönüşmüş bir gurmedir! Arabada ‘’benim sık, sık kan şekerim düşer ‘’ diyerek gofretleri ihmal etmez. Boyu 1.74 kilosu ise 101 kilodur. Bir kat merdiven çıksa gömleği ter içinde kalır. ‘’Ben çok terleyen biriyim ondan oluyor ‘’ diye kendini savunur. Neşeli akşamları fırsatını buldu mu? karısını ihmal etmeyen arkadaşları tarafından çok sevilen bir elemandır. Bir gün Edirne otoyol çıkışında güzel bir erken akşam yemeği sonrası (eşi kilosundan şikayetçidir ona diyet yemekleri hazırlar o da doymam diyerek önceden biraz atıştırır) otoyola girerken göğsünde çok şiddetli bir ağrı başlar, hemen arabayı kenara çeker ve iner inmez kusmaya başlar. Otoyol girişindeki polisler yanına gelirler. Polislere derdini anlatamaz, polisler yoldan geçen bir ambulansı çevirirler, sırada başı döner ve yere düşer. Gözlerini açtığında göğsünde yanma hissi hala devam ederken ambulansta dır. Yakındaki bir özel hastaneye kaldırılır hemen anjiyografiye alınır. Sol Ön İnen dalı tam tıkanmıştır. Hemen bir balon ve stent işlemi ile açılır. Ama kriz geçirmiştir. Yoğun Bakım doktoru çok şanslı olduğunu kalbinin durduğu (ventriküler fibrilasyon denilen ölümcül bir aritmi) elektroşok ile kalbinin çalıştırıldığını söyler. Ertesi sabah bir kötü haber daha gelir. Açlık kan şekeri 242’dir HbA1C denilen üç aylık kan şekeri ortalaması ise 7’dir. Normali 5,7 altında olmasıdır. Ona şeker Hastası olduğunu söylerler. Ekokardiyografiden normal kalp kasılma değeri %50’nin üstünde olması gerekirken kendinsin ki %40 çıkar. Kalbi yeteri kadar çalışmamaktadır. Bu da geçirdiği enfarktüsün sonucudur. Taburculuk sonrasında ağrı bir depresyona girer. Küçük kızının büyüdüğünü göremeyeceğini düşünür. Uykuları kaçar. Kendisi ile görüştüğümde bir torba İlaç kullanıyordu. Yarısı kalp ve yarısı depresyon ilaçları adı. Anjiyografisinde sadece tek damarında sorun vardı. Diğer damarlarda %20-30 önemsiz darlıkları rapor edilmişti. 

Kendisine burada göreceğiniz beslenme ve bitkisel önerilerini uyguladık. Bir yıl içinde 23 kilo verdi. Yepyeni bir adam olarak çıktı geldi. Ama bu dönemde depresyon ilaçlarını kesmen devam ettik. Zaten bunların hemen kesilmesi önerilmez bir sene kadar devam etmesi gerekir. Kilo verdikten sonra kalbin kasılması normale döndü. Kolesterolü ve şeker normale döndü. Kolesterol ilacını çok düşük dozda stenti olduğundan devam ettik. Metformin şeker ilacı olarak kaldı. Son iki ayda da onu da kestik. Yavaş, yavaş bisiklete binmeye başladı. Bir yıl içinde sadece Kurban Bayramında et yedi. Şimdilerde etrafındakileri eğitmeye kendini adamış durumda. Ahmet şimdi bir kenarda dursun

—————————————————————————————

Gelelim ikinci hastamız; Osman Bey, 71 yaşında sigara, içkisi yok. Şeker ve Kolesterol yok. Biraz çok da fazla olamayan göbeği var. Bir gün çarpıntı için gittiği doktoru kendisini efor testine sokuyor. Efor testini tamamlayamayınca anjiyo yapılıyor. Ameliyat kararı veriliyor. Birkaç doktora daha danışıyorlar. Doktorların bir kısmı gerek yok bir kısmı da gerek var derken bir kısmı gerek yok diyor. Anjiyosunu ben de izledim. Darlıklar doğruydu ama damarlarının yapısı kötüydü ve bypassa uygun değildi. Kendisini 1 yıl boyunca izledi. O da 2 kilo verdi. Kendisini çok iyi hissetti. Kolesterol ilacı vermedik. Hiçbir şikâyeti olmadı. Gayet rahat ve uzun yürüyüşler yapmaya başladı günde 4 km kadar sahilde yürüyordu. Ama ağzına bir damla et koymadı. Süt (çiftlik) ve yoğurt çok az kullandı. Bir senenin sonunda memleketinde anjiyo oldu. Anjiyoyu yapan doktor önceden var olan bir yan dala iki stent koydu. Hiç yakınması olmamasına karşın ben bile doktoru ikna edemedik. Hala da o iki stente gerek var mıydı? Diye düşünürüm. Şimdi 3.senesine doğru gidiyor, keyfi yerinde.

——————————————————————————————————

Üçüncü öykünüzün kahramanı ise 69 yaşında Cemil Bey kalp ile ilgili bir yakınması yok iken karın ağrısı şikâyeti ile ultrason yaptırırken arkın damarında genişleme saptanıyor. Bir de anjiyo yapılıyor. Üç damarında darlık bypass ve karın damarına stent takılmasına karar veriliyor. Önce bypass olması isteniyor ama kendisi kabul etmiyor. Ama riskleri kabul ederek karın damarına stent konulmasını istiyor ve koyuluyor. Bana geldiğinde anjiyodan bu yana bir seneyi aşkın bir süre geçmişti. Aslında damarları bypassa çok uygundu. Ben de olabilirsin dedim. Ama olmayacağını söyledi. Şeker ve kolesterolü yoktu. Sadece iki tansiyon ilacı kullanıyordu. Kilosu yerindeydi. Sıkıntı yaratan iki faktör vardı. Kendi işi vardı. Oldukça stresliydi. Bir de kilosu olmamasına karşın hareketsizlikten yakınıyordu. Kendisine beslenme programına aldık. Ne yaptık? Önce işini oğluna devretti. İşe sadece zevk amaçlı günde birkaç saat olacak şekilde gitmeye başladı sonrasında da haftada iki güne düşürdü. Böylece stres faktörünü eledik. Destek ilaçları verdik. Antioksidan kapasitesini arttırmak. Bir tohum kürü uyguladık. Damardan bazı ilaçlar verdik. Düzenli bir spor salonu ayarladık orda önce bana sonra dışarıda yürümeye başladı. Hatta yürüme mesafesinin günlük 10 km ye kadar çıkardı. Damarları tıkalı olduğundan kalp hızını çok arttırmadan yürümesini söyledim o da uzun ama yavaş yürümeyi tercih etti. Tansiyon ilacının bir tanesini kestik. İkinci senesinde önce bir kalp sintigrafisi yaptırdık. Sintigrafisinde kalp kan dolaşımı normal çıktı. BT anjiyo ile kalp damarlarını kontrol ettik damarlarındaki tanesinde darlık oranı azalmış diğerinde ise aynıydı. Fakat kalsiyum skoru yüksek çıktı. Onun içinde bir tedavi düzenledik. Son kontrolünde sıkıntısı olmadığını anlattı. Şimdi diyeceksiniz hep iyi hastaları anlatıyorsun hiç kötü hasta yok mu? merak etmeyin onu da anlatacağım. Uğurdan sonra onu anlatacağım.

————————————————————————————————

Uğur 39 yaşında Urfalı bir memur, her Urfalı gibi kebabını ihmal etmez. Et yemeden günü geçmez. Halı saha maçı yapan işi hafif olan genç sayılacak bir arkadaşımızdır.  Sigara içer günde iki paket ‘’bana dokunmuyor bakın top oynuyorum’’ diye yorum yaparmış. Bir gün nefes darlığı olduğunu fark eder. Üçüncü kattaki evine çıkarken zorlanmaya başlar. Doktora gider doktor önce akciğerler kontrol edilir. Kalp için efor testi yapar sonuç şüpheli çıkar. Arkasından bir sintigrafi yapılır kalbin ön duvarında dolaşım bozukluğu görülünce anjiyo ve ilgili damara stent yapılır.

Burada küçük bir ara ve not koyalım. YouTube kanalımda Damar Tıkanıklığı nasıl anlaşılır videomda göğüs ağrısı nedenleri ve teşhis aşamalarını uzun, uzun anlatım. Onları da mutlaka seyredin. Anjiyo ve stent keyfini toptan kaçırır. Çarpıntı panik ataklar veya stent tıkanırsa ‘’korkusu ile acillere taşınmaya başlar. Bunun ile de kalmaz ne kadar hoca varsa dolaşır. Hatta başka şehirlere doktorlara gider. Benimle tanıştıktan sonra uzun mücadeleler sonucunda et yemeyi bıraktı. Böylece çok yüksek olan kolesterolünü 230’lardan 170’e kadar düşürdük. Ben bunun 150’ye akar düşmesini istiyorum Kendisinin D vitamini ve magnezyum düzeyleri düşüktür. Bunları ancak 6 ayda tamamlayabildik. Özellikle D vitamini çok zor yükseldi. Ama panik atakları devam etti. Sonunda midesini kanatmayı başardı. Kan sulanıcılarda yardım etti tabi ki midesindeki kanayan bir bölge yakıldı. Ülser tedavisine başlandı. Ben de ‘’böyle gidersen ‘’ bu stenti yıkayacaksın’’ diye kulağını çektim. Kontrol Bilgisayarlı anjiyografisinde stent dışındaki bölgede önünde ve arkasında hafif darlık görüldü. Yine bir ara stentler bazen bahsettiğimiz endotel hücrelerini rahatsız ederler stent içinde veya dışında tıkanıklık olabilir. Bakınız YouTube stent videom , kaynaklarda bulabilirsiniz.. 2 senenin ardında geldiğimiz noktada sigara içtiğini itiraf etti. Yardım ile sigarayı bırakınca biraz kilo aldı. Panik atakları azaldı ama hep göğsünün üzerinde bir bölgede hafif karıncalanma hissi devam etti ama hiç göğüs ağrısı olmadı. Şimdilerde spor salonunda vücut geliştirme yapıyor. Zaman zaman göğsünde kalp hastalığına uymayan değişik ağrılar oluyor ama keyfi düzeldi.  Kolesterolü istediğim düzeye düşmeyince yumurta, süt ve peyniri de kestik. Tamamen Vegan oldu. Kolesterol hedefimizi tutturursak işte o zaman başarı tam olacak.

Şimdi geldik Hilal Hanıma,

———————————————————————————————

Hilal Hanım 49 yaşında 1 60 boyunda ve 78 kilo idi. Ufak tefek hani top gibi derler ya öyle bir hanımdı. Kısa boyu yüzünden kocaman göbeği gözle görünür bir şekilde kendisini sıkıntıya sokuyordu. Sorun ailede görülen Tip 2 Şeker Hastalığı onda da genç yaşta çıkmıştı. 17 yaşından beri İnsülin kullanıyordu. Genç yaşına karşın katarakt ameliyatı olmuştu. Benim bir kuralım vardır. Eğer 10 senenin üzerinde insülin kullanıyorsanız ve katarakt ınız varsa mutlaka kalp damarlarını hatta böbrekleri de etkilenmiştir. Ben de yokuş çıkarken göğüs ağrısı olduğundan ve giderek neredeyse her gün istirahat halinde de olmaya başladığı için sintigrafi sonucuna göre anjiyo istedim. Anjiyo da üç damar tıkalı çıktı. Fakat anjiyo sonrası kullanılan boyalı madde yüzünden geçici böbrek yetmezliğine girdi. Kreatini yükseldi. Bu da tabi zaten kadın olması (risk faktörüdür ameliyat için), bezikte ile ameliyat riskini artırımı. Böbrek yetmezliği hastaları bypass ameliyatları için en zor gruptur. Ameliyat sonrası daha fazla yoğun bakımda kalırlar. Diyalize ihtiyaç olabilir.  Ben ameliyatı (şeker hastalar ileri evrede ameliyattan daha çok fayda görürler) önerdim ama yüksek riskli olduğunu söyledim. Ama onlar ameliyat ettirmek istediler. Yaz tatili döneminde memleketine götürdüler. Bana beslenme ile açılıp açılmayacağını sordular ama ben onlara bu aşamada ameliyatın tek seçenek olduğunu söyledim. Memlekette iken yeniden göğüs ağrısı ile hastaneye başvurunca acilen ameliyata alınmış ameliyattan sonra diyalize girmiş. Servise çıktıktan sonra atrial fibrilasyon denilen ritim bozukluğu sonucunda beyne giden bir pıhtı yüzünden sol tarafından felç geçirdi, şimdi hayatını ancak yardım ile söndürebiliyor.

Peki son vakadan ne öğrendik.

Şeker Hastalığını ciddiye almak gerekir.

Tercihan İnsüline gerek kalmadan halletmeliyiz.

İnsüline bağlı şeker hastalığı Kalp Damar tıkanıklığı için önemli bir risk faktörüdür.

Şah damarı tıkanıklığı ve bacak damarı tıkanıklığı kalp damar tıkanıklığı ile işleri karıştırır.

Yani yumurta kapıya gelmeden hatta kapıdan içeri girmeden önlem almak gerekir.

Kalp kasılmasının korunması ve ritim bozukluğunun olmaması gerekir.

Önce tedbir sonra tevekkül.

Şimdi geldik beslenmeye.

Devam mı?