PİRİNÇ VE BULGUR
PİRİNÇ
Pirinç denilince bahsedilen en sıkıntılı konu arsenik içermesidir. Yabancı yayınlarda ve asya toplumunda pirinç ve sulardaki arsenik içeriği önemli bir sorundur. Bunun yanında böcek ilaçlarını da düşünmeliyiz. Sağlık açısından bir önemli konu ise Kalp Damar Hastalıkları ve Şeker Hastalığına olan katkısıdır.
Peki nedir? işin doğrusu.
- Arsenik doğada (su, toprak ve hava) bulunur. Bazı bitkiler tarafından emilir. Bundan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Durun hemen telaşlanmayın.
- Arseniğin iki formu vardır. Organik ve İnorganik, zararlı olanı İnorganik arsenikdir. Hijiki adlı deniz bitkisinde çok yüksek oranda bulunur.
- Pirinç ülkelerde toplumlarda arsenik alımı daha yüksektir. Bebeklerde de kilo başına hesap yapıldığında daha yüksek düzeyde alınabilir. Erişkinlerdekine göre 2-3 kat alım olabilir. DİKKAT!
- Pirinç diğer bitkilere göre arseniği 10 kat daha fazla emer. Bu yüzden pirinç ve pirinçden yapılan ürünlerin tüketimi önemlidir. Avrupa Birliği ve ülkemizde arsenik düzeylerinde sıkı kısıtlamalar vardır.
- Ülkemizde yapılan çalışmalarda insanlarımız pirinç bulgurdan fazla tükedildiği görülmüştür. İnorganik arsenik düzeylerinin pirinç tüketenlerde bulgur tüketenlere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur (1,2). Hem pirinç hem de bulguru beraber tüketme alışkanlığımız bizleri sıkıntıya sokabilir.
Pirinç tüketimi Tip şeker Hastalığını artırır (3). Pirincin diabetik yönü Asya ülkeleri için daha geçerlidir. Bu etkiyi dünyaya yansıtmak yanlış olabilir (4).
Tam tahıl tüketimi Kalp Damar Hastalıkları riskini azaltmaktadır ( 6,7). Kolesterol
- ÖNCE BULGUR SONRA ESMER VE BEYAZ PİRİNÇ
- DiKKAT edilmesi gereken şey PİRİNCİ MUTLAKA SUDA ISLATINIZ VE BEKLETİNİZ. OLASI KİRLENMELERDEN KORUNMAK İÇİN.
- ESMER PİRİNÇ DAHA SAĞLIKLIDIR.
Esmer pirinç tüketimi bitkisel beslenme ile birleştirilirse Tip 2 Şeker Hasatlığı ve obezite ile mücadelede yararlı olduğu görülmüştür (8). Beyaz veya esmer pirinç tüketimin kalp damar hastalıkları açısındna bir farkı bulunmamıştır.
Burada fark bizim pirinci yağlı yapmamızdır. Batıda çoğunlukla pirinç haşlanmış olarak tüketilir. Biz de ise yağ kullanımı yüzünden sakıncalıdır. Haşlanmış idealdir. Baharat ve sebze ile çok güzel olur. Her gün sebze yemeklerinin yanında (bulgur ya da beyaz pirinç) yarım kase yenilebilir.
Bunları sıfır yağ ile yapmanızı öneririm eğer dikkatli pişirişseniz lapa olmazlar. İçine de baharat veya yanına sebze salata ideal olur. Bulguru bilmediğini sandığımız batılılar bulguru geç ama hızlı bir şekilde keşfetti.
Esmer pirinç ve bulguru abartmamak şartı ile rahatça yiyebilirsiniz..
KAYNAKLAR
1.Sofuoglu SC, Güzelkaya H, Akgül Ö, Kavcar P, Kurucaovalı F, Sofuoglu A. Speciated arsenic concentrations, exposure, and associated health risks for riceand bulgur. Food Chem Toxicol. 2014 Feb;64:184-91.
- Sofuoglu SC, Sofuoglu A. An exposure-risk assessment for potentially toxic elements in rice and bulgur. Environ Geochem Health. 2018 Jun;40(3):987-99.
3.Hu EA, Pan A, Malik V, Sun Q. White rice consumption and risk of type 2 diabetes: meta-analysis and systematic review. BMJ. 2012 Mar 15;344:e1454.
4.Sasaki S. Rice and Prevention of Type 2 Diabetes: Narrative Review of Epidemiologic Evidene. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2019;65(Supplement):S38-S41.
- Lee YM, Kim SA, Lee IK, Kim JG, Park KG, Jeong JY, Jeon JH, Shin JY, Lee DH. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2016 Jun 2;11(6):e0155918.
6.Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.BMJ. 2016 Jun 14;353:i2716.
Muraki I, Wu H, Imamura F, Laden F, Rimm EB, Hu FB, Willett WC, Sun Q. Rice consumption and risk of cardiovascular disease: results from a pooled analysis of 3 U.S. cohorts. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):164-72.- Lee YM, Kim SA, Lee IK, Kim JG, Park KG, Jeong JY, Jeon JH, Shin JY, Lee DH. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2016 Jun 2;11(6):e0155918.
9.Vitale M, Masulli M, Rivellese AA, Bonora E, Babini AC, Sartore G, et al.
Pasta Consumption and Connected Dietary Habits: Associations with Glucose Control, Adiposity Measures, and Cardiovascular Risk Factors in People with Type 2 Diabetes-TOSCA.IT Study. Nutrients. 2019 Dec 30;12(1):101.