SARIMSAK
Sarımsak M.Ö 1550 yılından beri kayıtlarda bulunmaktadır. O tarihten bu yana antibiyotik gibi kullanılmıştır. Ayrıca tifüs, dizanteri ve kolera gibi salgınlarda kullanılmıştır (1). Her zaman sarımsak konusu gündeme gelince aklıma gelen öyküyü yine size anlatayım. Tıbbın babası mitolojiden Asklepius insanlara ölümsüzlük vermeye başlayınca Zeus kızar ve tek gözlü siklopslar ile onu öldürür. O sırada elinde olan kâğıt parçası yere düşer ve toprağa karışır. Zaman içinde oradan bir bitki tohumlanır. İşte o bitki sarımsaktır. Bu öykü bizde Lokman Hekime uyarlanmıştır.
Sarımsak liften zengindir. İçinde bulunan maddeler saymak ile bitmez. Potasyum, fosfor, çinko, ortalama oranlarda selenyum, kalsiyum, magnezyum, demir orta derecede ve düşük oranda sodyum, A,C ve b vitaminleri düşük oranda bulunur (2).
Sarımsak polifenol, flavanoidler, taninler ve özellikle sülfür bileşikleri (alliin ve alicin başta olmak üzere) çok sayıda enzim (allinase, peroxidase, myrosinase) içerir ( 3-8).
Sarımsağın vücudumuzda hızla metabolize edilir. Biyoyararlılık açısında sarımsak kapsülleri daha avantajlıdır ( 9).
Ülkemizde sarımsak çok popüler olmasına ve herkesin kullandığını iddia etmesine karşın uzun süreli pek kullanılmaz. Biraz da bu kokusu ile ilgili sakıncalardan kaynaklanır. İnsanlarda kullanımı ve olumlu etkileri görülmesi için karşın düzgün ve devamlı kullanılması gerekir. Bizde sanıldığı gibi sarımsak üzerine çok fazla araştırma yoktur 2020 yılında insanlarda sarımsak kullanımı üzerine yapılan araştırmaları inceleyen bir yayında bunlar ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir (10).
Kalp Damar Hastalıkları, Şeker ve kanser gibi sık görülen kronik hastalıklarda kullanımı etkileri üzerinde sınıflanmıştır. Gelin şimdi bu etkilerini araştırmalardaki sonuçları inceleyelim.
Sarımsak kullanımı diş (DS) ya da yaşlandırılmış sarımsak ekstresi (YDS) ve sarımsak kapsülleri (SK) kullanılarak araştırılmıştır.
- ANTİKOSİDAN ETKİLERİ
Sarımsakta bulunan fenoller antioksidan etkiden büyük ölçüde sorumludurlar (11). YGE hücreler için zararlı oksijen radikallerini metabolizmasını artırarak düşürmektedirler. İltihabi olaylar ve endotel fonksiyon bozuklukları ateroskleroz (damar sertliği) oluşunda sorumlu tutulmaktadırlar (12).
Günde 400 mg sarımsak ekstresi kullanan obez kişilerde Hassas CRP, LDL (low-density lipoprotein kolesterol: kötü kolesterol) , Trigliseridler ve PAI-1 (plasminogen activator inhibitor-1 ) düzeylerini üç ayda düşürmüştür (13).
Benzer etkilerde günde 3,6 diş sarımsak kullananlarda da saptanmıştır (14). Sarımsak kapsülü günde 250 mg tüketildiğinde benzer bulgular antioksidan kapasite açısında görülmüştür (15). İnsülin kullanmayan şeker hastalarında ve iki haftalık çalışmalarda bu etkiler gözlenmemiştir (16,17)
- İLTİHAP KARŞITI ETKİLERİ
Sarımsak ekstresi ve kapsül kullanımı iltihap karşıtı etkileri gösterilmiştir ( 18-23). Bu etkilerin çıkması için 12 hafta yeterli olmamaktadır.
- KOLESTEROL
Sarımsağın kolesterol üzerindeki düşürücü etkisi bilinmektedir. Şeker hastalarında zeytinyağı (1 ml) ile sarımsak (500 mg sarımsak tozu) beraber 3 ay kullanıldığında kolesterol ve TG düzeylerini düşürmüştür ( 24).
Sarımsak ekstresi ve kapsül kullanımı Total Kolesterol (TK), LDL ve TG düzeylerini düşürürken HDL düzeyini arttırmaktadır (25-30). Bu çalışmalarda yaşlandırılmış siyah sarımsak (300mg) veya sarımsak tablet (6gr) 4-12 hafta kullanılmıştır.
4.KANSER
Sarımsak ve kanser arasında ilişki çok konuşulmasına karşı bu çalışmalar kesin bir fikir vermemektedir. Amerikan gıda İlaç Kurumu çalışmaların yetersiz olduğunu bildirmiştir ( 31).
- METABOLİK SENDROM
Kalp Damar Hastalıkları ve Şeker Hastalığının temelinde bulunan Metabolik Sendrom (MS) giderek önem kazanmaktadır. Günde iki kez 100 mg sarımsak yiyenlerde MS önemli ölçüde gerilemiştir (32).
- HİPERTANSİYON
Günde kilo başına 100 mg (çok yüksek 70 kilo 7 gram) sarımsak tüketilmesi büyük ve küçük tansiyonu düşürmekte ve TG düşürürken HDL kolesterolü yükselmektedir (34). Daha düşük dozlarda günde 300 mg tüketildiğinde de 12 haftada benzer sonuçlar alınmıştır (35). Şimdi bu iki dozun ortasında bir araştırma koyalım. Günde 300 mg sarımsak tüketilmesi hem Vücut Kitle İndeksini hem de tansiyonu ve bunların yanında TKK, LDL ve HDL üzerinde benzer etkiler bulunmuştur (36).
- ŞEKER HASTALIĞI
Metabolik Sendromda olduğu gibi günde 300 mg Sarımsak 12 hafta tüketildiğinde Şeker hastalarında açlık kan şekerin, HbA1c’nin yanında kolesterolleri de düşürmektedir (37-40). Sarımsak dozu günde iki defa 750 mg dozuna da çıkabilmektedir (41).
- KALP DAMAR HASTALIKLARI
Kalp Damar Hastalıklarında Yıllandırılmış Sarımsak Ekstreleri daha sık kullanılmaktadır. 500 mg’dan 2400 mg’a kadar ve 12 ay kadar kullanılmaktadır (42-45). Bazı çalışmalarda doz 6 gr’a kadar çıkılmıştır (45). Ancak 100 mg dozunda endotel düzeyinde olumlu etkileri görülmektedir. Bu etkiler damar sertliğini gösteren Yüksek Duyarlılıkta C Reaktif Protein HS-CRP) ve kandaki bazı özel maddeler ile gösterilmiştir.
Bu konuda bir uyarı yapmalıyız. Sarımsak kullanımının kan sulandırıcı etkisi vardır (46). Bu nedenden dolayı sarımsak tüketenler dikkatli olmalı ve aralıklı olarak pıhtılaşma testleri yaptırarak sarımsak dozunu en düşükten başlayarak arttırmalıdırlar.
Sarımsak artirit, viral ve mantar enfeksiyonlarda da etkili olduğu yönünde yayınlar da bulunmakta fakat yukarıdaki konular kadar yoğun araştırılmamışlardır.
**** SİYAH SARIMSAK:
Siyah sarımsak 30 – 90 gün 140-170 derecede bekletilerek ermente edilir. Fermentasyon benim de iyi olduğunu düşündüğü bir konudur. Normal sarımsak bu sırada renk değiştiri. Tadı ve dokusu değişir. Bu işlem ile her fermetasyonda olduğu gibi tad ve dokusu değişir. Bu işlem ile antioksidan içeriği artar. Ayrıca S-Allylcysteine (SAC) ile sarımsağın ana maddesi alicin emilimin arttırır.Yıllanmış denilen sürecin faydası budur. Eğer size göre maddi açıdan uygunsa daha iyi OLABİLİR.
Yıllanmış siyah sarımsak, kalori, karbonhidrat, protein ve lif açısından beyaz sarımsakdan daha iyidir.
Siyah ve beyaz sarımsağın karşılaştırıldığı ve insanlarda bir farkının gösterildiği bir veri elimizde yoktur.
Peki, biz sarımsağı nasıl kullanalım.
SARIMSAK DİŞ
Bir diş sarımsak kaç gramdır? Büyük bir diş sarımsak 3-10 gram arasında değişir ortalamayı tutturmak zordur. Diş halinde en az 7 gram yani 3 diş günde dozunda başlayarak 10 dişe kadar çıkılabilir.
Tercihan sarımsak dişi başına bir tatlı kaşığı zeytinyağında bir gece beklettikten sonra üzerine limon sıkarak yemenizi öneririm. 3 dişi bir önceki akşam hazırlayınız. Sonraki gün tüketiniz. Ben öyle yapıyorum.
Yemeklerin yanında da tüketebilirsiniz.
SARIMSAK TURŞUSU
Sarımsak turşusunu da günde üç adet olmak üzere tüketebilirsiniz. Daha pratik ve kolay olabilir. Ben çiğ ve turşu olarak aralıklı kullanıyorun.
SARIMSAK TABLET
300 mg-1500 mg/gün
Genelde piyasada 750 mg Sarımsak tablet bulunur.
SARIMSAK TOZU
500 mg- 3 gram günlük dozdur.
Bir tatlı kaşığı sarımsak tozunu 1 ml bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırıp günlük tüketiniz.
YILLANMIŞ SARIMSAK EKSTRESİ AGE (KYOLIC)
500 mg – 2400 mg günde dozdan başlıyarak zeytinyağı ile birlikte tüketiniz.
YILLANMIŞ SARIMSAK EKSTERSİ
Ülkemizde sirke ve limon karışımları vardır. Günlük 1 çorba kaşığı tüketilmektedir. Bu dozdan başlayarak arttırabilirsiniz bunun için nerede duracağız? derseniz kandaki pıhtılaşma testlerine bakılmasını öneririm.
SARIMSAKSIZ KALMAYINIZ
KAYNAKLAR
- Petrovska, B.B.; Cekovska, S. Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacogn. Rev. 2010, 4, 106–110.
- Agarwal, K.C. Therapeutic actions of garlic constituents. Med. Res. Rev. 1996, 16, 111–124.
- Setiawan, V.W.; Yu, G.P.; Lu, Q.Y.; Lu, M.L.; Yu, S.Z.; Mu, L.; Zhang, J.G.; Kurtz, R.C.; Cai, L.; Hsieh, C.C.; et al. Allium vegetables and stomach cancer risk in China. Asian Pac. J. Cancer Prev. APJCP 2005, 6, 387–395.
- Diretto, G.; Rubio-Moraga, A.; Argandoña, J.; Castillo, P.; Gómez-Gómez, L.; Ahrazem, O. Tissue-specific accumulation of sulfur compounds and saponins in different parts of garlic cloves from purple and white ecotypes. Molecules 2017, 22, 1359. [CrossRef] [PubMed]
- Gorinstein, S.; Leontowicz, H.; Leontowicz, M.; Namiesnik, J.; Najman, K.; Drzewiecki, J.; Cvikrová, M.; Martincová, O.; Katrich, E.; Trakhtenberg, S. Comparison of the main bioactive compounds and antioxidant activities in garlic and white and red onions after treatment protocols. J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 4418–4426. [CrossRef] [PubMed]
- Wang, Y.; Guan, M.; Zhao, X.; Li, X. Effects of garlic polysaccharide on alcoholic liver fibrosis and intestinal microflora in mice. Pharm. Biol. 2018, 56, 325–332.
- Wang, M.J.; Cai, W.J.; Zhu, Y.C. Mechanisms of angiogenesis: Role of hydrogen sulphide. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. 2010, 37, 764–771
- Agarwal, K.C. Therapeutic actions of garlic constituents. Med. Res. Rev. 1996, 16, 111–124.
- Lawson, L.D.; Hunsaker, S.M. Allicin bioavailability and bioequivalence from garlic supplements and garlic foods. Nutrients 2018, 10, 812
- Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619.
- Petropoulos, S.; Fernandes, Â.; Barros, L.; Ciric, A.; Sokovic, M.; Ferreira, I.C. Antimicrobial and antioxidant properties of various Greek garlic genotypes. Food Chem. 2018, 245, 7–12. [CrossRef] [PubMed]
- Tsuneyoshi, T. BACH1 mediates the antioxidant properties of aged garlic extract. Exp. Ther. Med. 2020, 1500–1503.
- Szulinska, M.Kr˛egielska-Narozna, M.; Swi ˛atek, J.; Stys, P.; Ku´znar-Kaminska, B.; Jakubowski, H.; Walkowiak, J. Bogdanski, P. Garlic extract favorably modifies markers of endothelial function in obese patients–randomized double blind placebo-controlled nutritional intervention. Biomed. Pharmacother. 2018, 102, 792–797.
- Mirunalini, S.; Krishnaveni, M.; Ambily, V. Effects of raw garlic (Allium sativum) on hyperglycemia in patients with type 2 diabetes mellitus. Pharmacologyonline 2011, 2, 968–974. 35.
- Khoobkhahi, N.; Delavar, R.; Nayebifar, S.H. The combinatory effects of combined training (endurance–resistance) and garlic supplementation on oxidative stress and antioxidant adaptations in untrained boys. Sci. Sports 2019, 34, 410.e1–410.e7. [
- Atkin, M.; Laight, D.; Cummings, M.H. The effects of garlic extract upon endothelial function, vascular inflammation, oxidative stress and insulin resistance in adults with type 2 diabetes at high cardiovascular risk. A pilot double blind randomized placebo controlled trial. J. Diabetes Complicat 2016, 30, 723–727. [CrossRef]
- Williams, M.J.; Sutherland, W.H.; McCormick, M.P.; Yeoman, D.J.; De Jong, S.A. Aged garlic extract improves endothelial function in men with coronary artery disease. Phytother. Res. 2005, 19, 314–319.
- Zare, E.; Alirezaei, A.; Bakhtiyari, M.; Mansouri, A. Evaluating the effect of garlic extract on serum inflammatory markers of peritoneal dialysis patients: A randomized double-blind clinical trial study. BMC Nephrol. 2019, 20,
- Kimura, S.; Tung, Y.C.; Pan, M.H.; Su, N.W.; Lai, Y.J.; Cheng, K.C. Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. J. Food Drug Anal. 2017, 25, 62–70. [CrossRef] [PubMed]
- Darooghegi Mofrad, M.; Milajerdi, A.; Koohdani, F.; Surkan, P.J.; Azadbakht, L. Garlic Supplementation Reduces Circulating C-reactive Protein, Tumor Necrosis Factor, and Interleukin-6 in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. J. Nutr. 2019, 149, 605–618. [CrossRef]
- Percival, S.S. Aged garlic extract modifies human immunity. J. Nutr. 2016, 146, 433S–436S. [CrossRef] [PubMed]
- Xu, C.; Mathews, A.E.; Rodrigues, C.; Eudy, B.J.; Rowe, C.A.; O’Donoughue, A.; Percival, S.S. Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clin. Nutr. ESPEN 2018, 24, 148–155. [CrossRef]
- Ried, K.; Travica, N.; Sali, A. The effect of Kyolic aged garlic extract on gut microbiota, inflammation, and cardiovascular markers in hypertensives: The GarGIC Trial. Front. Nutr. 2018, 5, 122. [CrossRef]
- Memon, A.R.; Ghanghro, A.B.; Shaikh, I.A.; Qazi, N.; Ghanghro, I.H.; Shaikh, U. Effects of Olive Oil and Garlic on Serum Cholesterol and Triglycerides Levels in the Patients of Type–II Diabetes Mellitus. J. Liaquat Uni. Med. Health Sci. 2018, 17, 101–105.
- Silagy, C.A.; Neil, H.A. A meta-analysis of the effect of garlic on blood pressure. Europe PMC 1994, 12, 463–468. [CrossRef]
- Jung, E.S.; Park, S.H.; Choi, E.K.; Ryu, B.H.; Park, B.H.; Kim, D.S.; Kim, Y.G.; Chae, S.W. Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: A randomized controlled trial. Nutrition 2014, 30, 1034–1039. [CrossRef]
- Sobenin, I.A.; Nedosugova, L.V.; Filatova, L.V.; Balabolkin, M.I.; Gorchakova, T.V.; Orekhov, A.N. Metabolic effects of time-released garlic powder tablets in type 2 diabetes mellitus: The results of double-blinded placebo-controlled study. Acta Diabetol. 2008, 45, 1–6. [CrossRef]
- Ashraf, R.; Aamir, K.; Shaikh, A.R.; Ahmed, T. Effects of garlic on dyslipidemia in patients with type 2 diabetes mellitus. J. Ayub Med. Coll. Abbottabad 2005, 17, 60–64.
- Turner, B.; Mølgaard, C.; Marckmann, P. Effect of garlic (Allium sativum) powder tablets on serum lipids, blood pressure and arterial stiffness in normo-lipidaemic volunteers: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Br. J. Nutr. 2004, 92, 701–706. [CrossRef]
- Kojuri, J.; Vosoughi, A.R.; Akrami, M. Effects of anethum graveolens and garlic on lipid profile in hyperlipidemic patients. Lipids Health Dis. 2007, 6, 5
- Rivlin, R.S. Can garlic reduce risk of cancer? Am. J. Clin. Nutr. 2009, 89, 17–18
- Choudhary, P.R.; Jani, R.D.; Sharma, M.S. Effect of raw crushed garlic (Allium sativum L.) on components of metabolic syndrome. J. Diet. Suppl. 2018, 15, 499–506.
- 33. Sobenin, I.A.; Nedosugova, L.V.; Filatova, L.V.; Balabolkin, M.I.; Gorchakova, T.V.; Orekhov, A.N. Metabolic effects of time-released garlic powder tablets in type 2 diabetes mellitus: The results of double-blinded placebo-controlled study. Acta Diabetol. 2008, 45, 1–6.
- Varma, M.; Sharma, D.K.; Paaneri, S.; Mishra, A.; Sinha, A.R.S.; Varma, V. Potential clinical benefits of garlic (Allium sativum). J. Environ. Res. Dev. 2011, 5, 652–655.
- Nakasone, Y.; Nakamura, Y.; Yamamoto, T.; Yamaguchi, H. Effect of a traditional Japanese garlic preparation on blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. Exp. Ther. Med. 2013, 5, 399–405.
- Simons, L.A.; Balasubramaniam, S.; Von Konigsmark, M.; Parfitt, A.; Simons, J.; Peters, W. On the effect of garlic on plasma lipids and lipoproteins in mild hypercholesterolaemia. Atherosclerosis 1995, 113, 219–225.
- Shabani, E.; Sayemiri, K.; Mohammadpour, M. The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Prim. Care Diabetes 2019, 13, 28–42. [CrossRef]
- Hou, L.Q.; Liu, Y.H.; Zhang, Y.Y. Garlic intake lowers fasting blood glucose: Meta-analysis of randomized controlled trials. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 2015, 24, 575–582.
- Phil, R.A.; Khan, R.A.; Ashraf, I. Effects of garlic on blood glucose levels and HbA1c in patients with type 2 diabetes mellitus. J. Med. Plant Res. 2011, 5, 2922–2928.
- Ghorbani, A.; Zarvandi, M.; Rakhshandeh, H. A Randomized Controlled Trial of a Herbal Compound for Improving Metabolic Parameters in Diabetic Patients with Uncontrolled Dyslipidemia. Endocr. Metab. Immune Disord. Drug Targets 2019, 19, 1075–1082.
- Parham, M.; Bagherzadeh, M.; Asghari, M.; Akbari, H.; Hosseini, Z.; Rafiee, M.; Vafaeimanesh, J. Evaluating the effect of a herb on the control of blood glucose and insulin-resistance in patients with advanced type 2 diabetes (a double-blind clinical trial). Caspian J. Intern. Med. 2020, 11, 12–20.
- Wlosinska, M.; Nilsson, A.C.; Hlebowicz, J.; Malmsjö, M.; Fakhro, M.; Lindstedt, S. Aged garlic extract preserves cutaneous microcirculation in patients with increased risk for cardiovascular diseases: A double-blinded placebo-controlled study. Int. Wound J. 2019, 16, 1487–1493. [CrossRef] [PubMed]
- Myasoedova, V.A.; Kirichenko, T.V.; Melnichenko, A.A.; Orekhova, V.A.; Ravani, A.; Poggio, P.; Sobenin, I.A.; Bobryshev, Y.V.; Orekhov, A.N. Anti-atherosclerotic effects of a phytoestrogen-rich herbal preparation in postmenopausal women. Int. J Mol. Sci. 2016, 17, 1318. [CrossRef] [PubMed]
- Matsumoto, S.; Nakanishi, R.; Li, D.; Alani, A.; Rezaeian, P.; Prabhu, S.; Abraham, J.; Fahmy, M.A.; Dailing, C.; Flores, F.; et al. Aged garlic extract reduces low attenuation plaque in coronary arteries of patients with metabolic syndrome in a prospective randomized double-blind study. J. Nutr. 2016, 146, 427S–432S.
- Sahebkar, A.; Serban, C.; Ursoniu, S.; Banach, M. Effect of garlic on plasma lipoprotein (a) concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutrition 2016, 32, 33–40.
- Beretta H.V., Bannoud F., Insani M., Berli F., Hirschegger P., Galmarini C.R., Cavagnaro P.F. Relationships between bioactive compound content an
the antiplatelet and antioxidant activities of six allium vegetable species. Food Technol. Biotechnol. 2017;55:266–275.
- Sarımsak M.Ö 1550 yılından beri kullanıyoruz.
- Antibiyotik gibi kullanılmıştır.
- Sarımsak polifenol, flavanoidler, taninler ve özellikle sülfür bileşikleri (alliin ve alicin başta olmak üzere) çok sayıda enzim (allinase, peroxidase, myrosinase) içerir .
- Sarımsak vücudumuzda hızla metabolize edilir.
- Ülkemizde sarımsak çok popüler olmasına ve herkesin kullandığını iddia etmesine karşın uzun süreli pek kullanılmaz..
- Araştırmalarda sarımsak kullanımı diş (DS) ya da yıllandırılmış sarımsak ekstresi (YDS) ve sarımsak kapsülleri (SK) kullanılarak araştırılmıştır.
- ANTİKOSİDAN
Obezlerde daha etkili: Hassas H-CRP, LDL (kötü kolesterol) , Trigliseridler ve PAI-1 (plasminogen activator inhibitor-1 ) düzeylerini üç ayda düşürmüştür.
Sarımsak ekstresi ve kapsül kullanımı iltihap karşıtı etkileri gösterilmiştir . Bu etkilerin çıkması için 12 hafta yeterli olmamaktadır.
- KOLESTEROL
Total Kolesterol (TK), LDL ve TG düzeylerini düşürürken HDL düzeyini arttırmaktadır. Ortalama 8 hafta (4-12) hafta kullanılmıştır.
4.KANSER
Çalışmalar yetersiz.
- METABOLİK SENDROM
Günde iki kez 100 mg sarımsak kriterler gerilemiştir.
- HİPERTANSİYON
Büyük ve küçük tansiyonu düşürmekteDİR.
- ŞEKER HASTALIĞI
HbA1c’Yİ düşürür.Daha yüksek kullanmak gereklidir.
- KALP DAMAR HASTALIKLARI
Yüksek Duyarlılıkta C Reaktif Protein HS-CRP) düşürmeye yardımcıdır. 12 AY KULLANIMI ÖNERİLMİŞTİR.
Sarımsak dozunu en düşükten başlayarak arttırmalıdırlar. Pıhtılaşmayı etkiler.
**** SİYAH SARIMSAK:
- Siyah sarımsak 30 – 90 gün 140-170 derecede bekletilerek fermente edilir. Bu işlem ile antioksidan içeriği artar.
- S-Allylcysteine (SAC) oluşur ve sarımsağın ana maddesi alicin emilimin arttırır.
- Yıllanmış siyah sarımsak, kalori, karbonhidrat, protein ve lif açısından beyaz sarımsakdan daha iyidir.
- Siyah ve beyaz sarımsağın karşılaştırıldığı ve insanlarda bir farkının gösterildiği bir veri elimizde yoktur.
Peki, biz sarımsağı nasıl kullanalım.
SARIMSAK DİŞ
Bir diş sarımsak kaç gramdır? Büyük bir diş sarımsak 3-10 gram arasında değişir ortalamayı tutturmak zordur. Diş halinde en az 7 gram yani 3 diş günde dozunda başlayarak 10 dişe kadar çıkılabilir.
Tercihan sarımsak dişi başına bir tatlı kaşığı zeytinyağında bir gece beklettikten sonra üzerine limon sıkarak yemenizi öneririm. 3 dişi bir önceki akşam hazırlayınız. Sonraki gün tüketiniz. Ben öyle yapıyorum.
Fırında ve hafif içi çiğ kalacak şekilde de yiyebilirsiniz.
SARIMSAK TOZU
500 mg- 3 gram günlük dozdur.
Bir tatlı kaşığı sarımsak tozunu 1 ml bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırıp günlük tüketiniz.
YILLANMIŞ SARIMSAK EKSTERSİ
Ülkemizde sirke ve limon karışımları vardır. Günlük 1 çorba kaşığı tüketilmektedir. Bu konuda elimizde ir bilgi yoktur.
BİZ ÖNCE DOĞAL YOLLARI DENEYELİM.
Fırında ve hafif içi çiğ kalacak şekilde de yiyebilirisiniz.