MİNİ ULTRASON CİHAZI

WIRELESS ULTRASON CİHAZI

 

SonoStarmed wireless kablosuz mini ultrason kullanım kılavuzu.

SonoStarmed mini ultrason cihazı wifi ile çalışan ve tablet ve cep telefonlarına bağlanabilen bir cihazdır. Bu cihazın kullanımını basitleştirdik.

Cihazını aktif hale getirebilmek için öncelikle Google Play yada Apple Store mağazalarından ‘’Wireless USG’’ aplikasyonunu telefonunuza indirmelisiniz.

Resim 1. SonoStarmed Ultrason cihazı.

Aplikasyonu indirdikten sonra telefonunuzda wifi özelliğini açınız. Cihazın kendisi 5G özelliğinde wifi bağlantı sağlayabilmektedir. Wifide görünen ağlardan cihazınızın arka yüzünde yazılı olan seri numarası  ile eşleşeni tıklayınız.

Resim 2. Cihaz wifi bağlantısı.

Cihaz ile bağlantı kurulduğunda cep telefonu veya tablet kullanımına bağlı farklı bir görüntüler çıkacaktır.

 

Resim 3.Ekran görüntüleri

 

Ekran görüntüsünde bulunan ‘’freeze’’ dondur düğmesine bakarak cihaz aktive edilir.

Resim 4. Freeze düğmesine basarak aktivasyon.

Ekranda bulunan ‘’patient’’ hasta düğmesine basarak çıkan ekrandan bilgiler kaydedilir.

Resim 5. Hasta bilgilerinin kaydedilmesi.

Bu işlemlerden sonra tetkik öncesi panel görünür hale gelecektir.

 

Resim 6. Tetkik paneli

Cihaz ekranında sol üst köşeden hastanın ismi, tarih ve cihaz parametreleri görülecektir.

 

Resim 7.Cihaz parametreleri

Ekranda aşağıda kalan kısımda bulunan ‘’gain’’ kazanç-algılama düğmesi ile artı ve eksi yönde değişiklik yapılabilir. 32-105 desibel arasında normal olarak 80 değeri seçilir. Gain daha çok görüntünün kontrastını (siyah) arttırmaktır. 

Resim 8. Gain ayarlaması

Sonraki ayar ‘’ depth” derinlik düğmesi ile yapılır. Cihazın ölçüm yapacağı derinlik değerleri 20 – 80 mm arasındadır. Normal ortalama  40 mm değeri seçilir. Seçim parmağınızı ekrana dokunarak yukarı veya aşağı doğru hareket ettirilerek ‘’scroll’’ yapılır. 

Resim 9.Depth düğmesi

‘’Focus’’ odak düğmesi ile odaklanacak alan belirlenir.

Resim 10. Odak ‘’focus’’ düğmesi.

 

Dinamik aralık (dynamic range) panelde ‘’Dyn’’ düğmesi ile gösterilmiştir. Gain daha çok görüntünün kontrastını (siyah) arttırmaksa Dyn daha parlak beyaz hale getirmektir.  Parmak ile dokunarak değerler ayarlanır.

Resim 11. Dynamic Range ‘’Dyn’’ düğmesi.

” Harmonic” düğmesi frekansı ayarlar. Frekans arttıkça penetrasyon azalır. Kaliteli görüntü için çok artırmak gerekir. Genelde 7,5 MHz seçilir. Yüzeyel bir noktayı incelemek istiyorsanız daha yüksek frekans gerekir. 

Resim 12. Harmonic düğmesi.

” Denoise” düğmesi ”Enh” ile ekranda görülür. Artefakt ve gürültüyü azaltmak için düğmeye basarak değerler arttırılır veya düşürülür. 

Görüntüdeki artefaktlar daha az görülür. Aralık değerleri 0-4 arasındadır. Genelde 2 seçilir.

Resim 13. Denoise düğmesi ile artefakt azaltma.

Ekrandaki ‘’B’’ düğmesi modları gösterir. Bu düğmeye dokunduğunuzda B’ye ek olarak BM, Color, PDI ve PW düğmeleri açılır. B B mod, BM M mod,  PDI ‘’pulse doppler imaging’’ ve PW ‘’pulse wave’’ doppler demektir.

Resim 14. Modlar düğmesi

‘’B’’ mod en sık kullanılan ultrason modudur. İki boyutlu ultrason görüntüsü elde edilir. B ‘’brightness’’ parlaklık kelimesinden gelir. Temel mode olarak iki boyutlu görüntü verir. Yansıyan ekolar beyaz-siyah noktalar oluşturur.  

 

‘’Color’’ renkli doppler modudur. Kırmızı proba doğur gelen akım ve mavi probdan uzaklaşan akımdır.

Resim 15. Color renkli doppler.

 

Color renkli doppler düğmesine basınca altta bir menü açılır. Burada ‘’Steer’’ probun açısını (angle of incidence) gösterir. PRF ‘’Pulse Reputation frequency’’ demektir. W ‘’window’’ pencere, Move pencereyi hareket ettirmek demektir. Pencereyi elle de hareket ettirebiliriz.

Resim 16. Renkli doppler alt menüsü.

 

Color renkli doppler düğmesine basınca altta yine bir menü açılır. Burada ‘’Steer’’ probun açısını (angle of incidence) gösterir. PRF ‘’Pulse Reputation frequency’’ demektir. W ‘’window’’ pencere, Move pencereyi hareket ettirmek demektir. Pencereyi elle de hareket ettirebiliriz.

 

Renkli doppler ekranında w ‘’window’’ düğmesine basınca bir pencere dikdörtgen oluşur. Pencerenin pozisyonunu parmağınız ile ayarlayabilirsiniz. 

Resim 17. Color doppler pencere.

Modlardan PW ‘’Pulse Wave’’ arter incelemesi ile akım hızını gösterir.

Resim 18.  PW Pulse Wave modu.

 

PW modunda ekranın altında sarı renkte peak yapan akım dalgası görülür. Onun sağında akım hızı rakamsal olarak çıkar.PW alt menüsünde baseline ile akım daha belirgin hale gelir. Steer ile ‘’angle of incidence’’ probun pozisyonu daha verimli hale getirilir.

Resim 19. PW modu alt menüsü.

BM M mode M ‘’motion’’ hareket kelimesinden gelir. Kardiyolojide kalp odacıklarını ve perikardı değerlendirmek için kullanılır.

Resim 20. BM ‘’M’’ mode.

 

Cihazın biyopsi yapılabilecek diğer modları da bulunmaktadır.