VİTAMİN K VE  D VİTAMİNİ

D vitamini denilince akla nasıl kemikler geliyorsa K vitamini denilince de akla koagülasyon yanı ‘’pıhtılaşma’’ gelmelidir.  K da koagulasyon vitamini tanımından gelmektedir.

K vitaminin üç formu vardır.

  • K vitaminin D vitamini ile birlikte yaygın bir şekilde önerilmektedir.
  • D vitaminin emilimini arttırdığı düşüncesi ile yanına da K vitamini eklenmektedir.
  • Aslında bu çelişkili değil midir?

D vitaminin özellikle kadınlarda Covid 19’a karşı koruyuculuğu ve iyileşmeyi hızlandırdığı yönündeki veriler ikisinin beraber kullanımını gündeme getirmiştir. Çok sayıda öneriye siz de şahit olmuşsunuzdur. bu konuda bir kafa karışıklığı olduğunu düşündüğümden son bilgileri derledim.

Besinlerden büyük yeşil yapraklı sebzelerden, brokoli ve brüksel lahanasından K vitamini alabilirsiniz. 

 

Kemik sağlığı için D vitaminin olumlu etkisi uzun yıllardır bilinmektedir. D vitamini eksikliği olan kişilerde D vitamini takviyesi kalsiyumun atılımının engellenmesi ve kemiklere transportunu sağlar. Bu etkinin artması amacı ile D vitamini ile birlikte K2 nin kullanılması ile yapılan deneysel ve klinik çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bu nedenle kemik sağlığı için birlikte kullanım önerisi yoktur.

Son aylarda D vitamininin yumuşak dokularda kalsifikasyonunu engellemek amacı ile K2 ile birlikte alınması önerilmektedir. Uzun süre çok yüksek dozda D vitamini kullanımının ciddi yan etkilerinin olduğu bilinmektedir. Yan etkilerden korunmak veya D vitamininin daha yararlı olması için K2 vitamini ile birlikte kullanımına dair bilimsel bir öneri bulunmamaktadır. Tartışılan konu kemik ve kardiyovasküler sağlık için D vitamini ile birlikte K2 nin birlikte kullanımıdır

K vitaminin Vitamin K1 (phytonadion) ve  vitamin K2 (menaquinone) adlı iki formu vardır. Vitamin K1 (phytonadion) genelde K vitamini olarak kabul edilir. Daha az toksik, hızlı ve daha güçlü etkileri olan türüdür. K2 vitamini bağırsaklarda senztelendiğinden başta Crohn hastalığı olmak üzere bağırsak tutulumu olan hastalıklarda yeterli sentezlenmeyebilir.

  • K vitaminin pıhtılaşma faktörlerinden 2,7,9 ve 10 ile direkt bağlantılıdır. Eksikliğinde pıhtılaşma tam olamadığından dolayı ufak çapta kanamaya eğilim olur. Cilt altında önce kırmızı sonra ise zaman ile morarma lekeli alanlar olur. Çok şiddetli eksik olmadıkça aktif ve ağrı kanama pek beklenmez. Kan sulandırıcı ilaçların etkisini eksikliği arttırabilir. Bu nedenden dolayı eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız üstüne bir de k vitamini alırsanız ilacın kan sulandırıcı etkilerinin azaltabileceğini düşünmelisiniz. 
  • Yeni doğanda k vitamini eksikliği kanamaya neden olmaması için K vitamini verilir.
  • Açık kalp ameliyatlarından sonra kanama eğilimi içinde K vitamini verilmektedir.

K vitamini günlük doz alımında güncellemeler yapılıp yükseltilmesine karşın bu derecede yüksek artışların yapılmasını destekleyen veri elde yoktur. 

 

  • Çok ender görülen genetik k vitmaini bağlmlı faktörlerin eksikliği pıhtılaşma sorunlarına neden olabilir.
  • Coumadin (warfarin) kullanan kişilerde INR yüksekliği ile oluşabilecek kanamaları önlemek ve INR’yi düşürmek için damardan K vitamini verilir.
  • Açık kalp ameliyatlarından sonra oluşan kanamalarda da pıhtılaşma tablosunun normale dönmesi için destek olarak K vitamini yine damardan verilir.
  • Kabaca kilo başına 1 mikrogram K vitamini günlük almak yeterlidir. Eğer sebzeden geri kalmayan birisi iseniz K vitamini eksikliği olma şansı düşüktür.
  • Dışardan ekstra k vitamini alınması ve D3 ile illa beraber K vitamini alınacak diye bir öneri ve kural yoktur.
  • Yaşı ileri kadın hastalarda K vitamini eğer d vitamini eksikliği Kişinin risk faktörleri ve kan sulandırıcı ilaç kullanıp kullanmadığı değerlendirilmelidir. Eğer osteoporozunuz yoksa K vitamini kullanmaya hiç gerek yoktur.
  • Eğer çok yüksek doz D vitamini almak zorunda kalınırsa (çok sık görülen bir durum değil) K vitamini yumuşak dokuda gelişebilecek kalsifikasyonları önlemek için kullanılabileceği önerenler olsa da ben kişisel olarak takviye olarak K vitamininden uzak durulması gerektiğini düşünüyorum.
  • K Vitamini için diğer iddia edilen etkiler;
    1. KAN HASTALIĞI: Kan hastalığı olanlarda kanama eğilimini önlemek için kullanılabilir. Talasemi hastası çocuklarda D vitamini ile beraber kullanıldığında kemik gelişiminin olumlu etkilendiği gösterilmiştir.
  • KANSER: Meme, prostat ve karaciğer kanserlerinin gelişimi ve tekrarlaması için bazı yayınlar bulunmaktadır.
  • KALP HASTALIĞI: K vitaminin destek olarak dışarıdan alınmasının kalp hastalığı riskini azalttığı yönünde zayıf yayınlar bulunmaktadır.
  • ŞEKER HASTALIĞI: K vitamin alımı ile şeker hastalığının az görüldüğüne dair güç bir veri yoktur.

 

 

KAYNAKLAR

 

d vitamini,k vitamin,d vitamini k vitamini,d vitamini k vitamini ile beraber alınmalı mı,d ve k vitaminleri beraber,d ve k vitaminleri,k ve d vitaminleri,d vitamini kapsül damla,d ve k vitamini,vitaminler video,video vitaminler,d vitamini videoları,d vitamini doktor anlatımı,doktor anlatımı d vitamini,k vitamini doktor anlatımı,doktor anlatımı k vitamini,k vitamini ne işe yarar,k vitamini nelerde var,pıhtılaşma vitamin,doktor,video,tıp okumak,tıp video