ZEYTİNYAĞI

Video için tıklayınız

Zeytinyağının içinde 200’ün üzerinde kimyasal madde buluduğunu söylersem ne derecede zengin bir besin ile karşı karşıyayız anlamış oluruz.

İçerisindeki fenol bileşikleri; tirosol, hidroksitriosol, tokoferol, squalane ve lutien başlıaca güçlü antioksidanlardır.İçerik açısından sadece damar tıkanıklığında pıthı oluşumunu önlemedeki rolarinin yanında bağışıklık sisteminde beyaz küre hücrelerinin ve sitokinlerin üzerinden bağışıklığa da etki ettiği bilinmektedir. İltihap karşıtı özellikleri ile yaşlanmay ada etkili olduğu düşünülmektedir.

Kolesetrol açısından bir özelliğide içeridği sterollerdir. Sterol kolesterol benzeri maddelerdir. bunlar β-sitosterol, avenasterol, campesterol ve stigmasterol gibi kelime olarak da kolesterol benzeri maddelerdir. Kollesterol ile emilim sırasında yarışmaya girerek kolesterolun emilmini azaltmaktadırlar.

Başka önemli nokta ise işlenmemiş zeytinyağının önemidir. Yukarıda sizlere fenol bileşiklerinden bahsetmiştim. Zeytinyağı işlenmeye başlandığından itibaren fenol içeriği nerdeyse yüzde birine düşmektedir. Kiloda 400 mg’dan 5 mg düşmektedir.Bu aşağıdaki resim bile neden zeytinyağının işlenmemiş halinin önemli olduğunu göstermektedir.

 

Types of Olive Oil.  http://www.nuproas.se/nuproas/olive/types-of-olive-oil/

Ülkemizde yapılan bir çalışmada zeytinyağının üretildiği yere bağlı olrak da içerik açısından da farklı olduğu gösterilmiştir.

Antioxidant activity, sterol and fatty acid compositions of Turkish olive oils as an indicator of variety and ripening degree. Yorulmaz O, Konuskan DB. J Food Sci Technol. 2017 Nov; 54(12): 4067–4077.

Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols.Gorzynik-Debicka M, Przychodzen P, Cappello F, Kuban-Jankowska A, Marino Gammazza A, Knap N, Wozniak M, Gorska-Ponikowska M.Int J Mol Sci. 2018 Feb 28;19(3):686. 

 

Akdeniz diyetinin bir parçası olarak Kalp Damar Hastalıklarını önlemedeki önemi en son önemli bir araştrıma ile yeniden güdem geldi.

 

Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults.

Guasch-Ferré M, Li Y, Willett WC, Sun Q, Sampson L, Salas-Salvadó J, Martínez-González MA, Stampfer MJ, Hu FB. J Am Coll Cardiol. 2022 Jan 18;79(2):101-112.

 

 

Bu araştrımanın önemi her gün çok az (sadece yarım çorba kaşığı) zeytinyağı tüketenler ile hemen hemen hiç tüketmeyenler karşılaştırılmıştır. 

 

60,582 hemşire (Nurses’ Health Study, 1990-2018) ve 31,801 erkek (Health Professionals Follow-up Study, 1990-2018) 28 yıllık takip sonucunda incelnemiştir.

 

Sonuçlara göre;

 

Düzenli zeytinyağı tüketenlerde;

  • Kalp Damar Hastalığına bağlı ölüm riski %19
  • Kansere bağlı ölüm riski: %17
  • Alzheimer gibi Beyin Dejenerasyon Hastalıklarında ölüm riski  %29
  • Akciğer Hastalıklarında ise ölüm riski %15 düşük görülmüştür.

 

Bakınız burada 28 yıllık bir takipten bahsediyoruz.Bunun için harcanan emke ve paraya dikkatinizi çekerim. Amerikan Sağlık Enstitüsünün 2020 yılı bütçesi 42 milyar dolardır. Bizde ise TUBİTAK 2021 yılı bütçesi 5,3 milyar TL’dir. Dolar kurunu ortalama 10 TL kabul etsek, 530 miyon doların civarında bir bütçeden bahsediyoruz. Üstelik bu tüm bilim dallarını ilgilendiren bir bütçedir. başka kurmlarında araştrıma bütçelerinin en az bu kadar olduğunu kabul etsek 1 milyar dolar eder. Bu artış aradaki uçurumu kapatmaya yetmemektedir.

Zeytinyağı araştırmaları neler söylüyor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zeytinyağı,zeytinyağının faydaları,kalp hastalığı zeytinyağı,zeytinyağı kalp hastalığı,dr,zeytinyağı faydaları,zeytinyağı zararlı mı,zeytinyağı zararları,damar tıkanıklığı zeytinyağı,zeytinyağı faydalı mı,zeytinyağı faydalımı,zeytinyağı faydaları nelerdir,zeytinyağı faydası nedir,zeytinyağı kötü mü,zeytinyağı kötü,zeytinyağı damar tıkar mı,zeytin yağı iyi mi kötü mü,zeytin yağı kalp damar,zeytinyağı damar,zeytin yağı damar tıkanıklığı,zeytinyağı sağlık,yağlı