Öğle uykusunun faydaları nedir?

ÖĞLE UYKUSU YARARLI!

AMA NASIL?

 

Kim öğle uykusunu sevmez ki!

İş ve eğitim hayatında uykusuz kalanlara selam olsun!

Bendeniz yatılı okuldan, tıp fakültesine, gece nöbetlerine ve acil ameliyatlar nedeniyle uykusuz kalan birisi olduğumdan bu konuda söyleyebilecek birkaç şeyim var. En azından öğle uykusunun yararlarını gözlemlemiş birisi olarak bazı katkılarım olabilir.

Uykusuz kalmış ve öğle uykusunu seven birisi olarak konuşuyorum.

Herkes uyuyabilir mi?

İşte patronun gözünün önünde uyursanız ne olur?

Ya da iş arkadaşlarınız ‘’ adam uyuyor biz çalışıyoruz’’ diye şikâyet etmezler mi?

Öyle istediğiniz zaman uyulabileceğiniz bir işiniz yoksa ne yapacaksınız?

Öğle uykusu sağlıklı ve verimli bir hayat için oldukça yararlıdır.

Bundan yarar gören çok sayıda tanınmış kişi var.

Leonardo Vinci, Henry Ford, Thomas Edison, Albert Einstein, Winston Churchill, ülkemizden Sakıp Sabancı, İhsan Doğramacı ve Vehbi Koç öğle uykusuna yatan ünlüler. Churchill için küçük bir not düşelim. Churchill 2.Dünyaya Savaşında Londra Bombalanırken bile öğle uykusunu ihmal etmemiş. Hz.Muhammed’in öğle uykusu ile ilgili hadisleri de bilinmektedir.

Bu adamların zaten pek dertleri yokmuş zengin adamlar istedikleri zaman uyuyabilirler diye de karşı çıkabilirsiniz. Öyle istediğiniz zaman uyulabileceğiniz bir işiniz yoksa ne yapacaksınız? Zaten bu mühim şahsiyetlerde öğle uykularına pijamalarını giyip yatağa yatıp uyuyorlarmış.

Akdeniz ülkelerinde ‘’siesta’’ denilen alışkanlığı biliyoruz. Havanın sıcak olmasından dolayı zorunlu olarak öğle uykusu değil çok uzamış öğle tatillerini biliyoruz. Böyle imkânı olan el kaldırsın!

Günümüzde büyük şirketler ofislerinde çalışanları için uyku odalarını hizmete sokmuşlar. Amerika’da bir futbol takımı doktorların önerileri ile tesislerinde uyku odaları açmışlar ve o sene şampiyon olmuşlar. Bakın öğle uykusu neler yapıyor.

Öğle uykusunun faydaları  şöyle sıralanabilir;

  1. Daha iyi, mutlu ve enerjik bir ruh hali, hissediyorlar, 
  2. Daha az yorgunluk,
  3. Yaratıcılık, performans ve hafızada iyileşme 
  4. Ve de öğrencilerde test çözme yeteneğinin geliştiği gözlenmiş.
  5. Kalp için sağlıklı
  6. Hücre hasarını azaltır.
  7. Bağışıklığı güçlendirir
  8. Testosteron düzeyleri yükselir.

Bunlar bilinen olumlu özellikleri:

O zaman hepimiz uyuyalım?

Tamam, peki öğle uykusunda olumsuz yönler var mı?

  • Öğle uykusunun süresinin uzaması, yarım saat diye yatıp üç saat uyumak.
  • Öğle uykusundan kalkınca sersemlik ve kendine gelememe buna ‘’kroke’’ olmak deniyor.
  • Gece uykusunu engellemesi.

İşte bu kısa yazıdan aklınızda kalacaklar;

  • İdeal zaman saat 13 00 – 15 00 arası ama iş yerlerinde bu biraz zor, gelin bunu öğle tatilinde yapalım.
  • İdeal öğle uykusu 20 dakika çünkü ancak gerçekten dinlenebilmek ve uykunun fizyolojik yararlarını görmek için en kısa süre budur.
  • Saat üçten sonra uyursanız o zaman gece uykunuz kaçabilir ya da abartıp daha fazla uyursanız yine gece uykunuz kaçabilir.
  • Uykudan uyanınca kendinizi sersem hissetmemek için uykuya yatmadan önce bir kahve için merak etmeyin uykunuz kaçmaz. Kahvenin etkisi ancak yarım saatte ortaya çıkar. Böylece uykudan uyandığınızda sersemlik hissetmezsiniz.
  • Sadece gözlerinizi kapatıp ayaklarınızı bile uzatansanız bile yeterli.
  • Gerekirse uyku maskesi ve/veya kulaklık hem ışıktan hem de seksizlikten kurtulmak için kullanılabilir. Uykuya uygun bir müzik, yağmur ya da doğadan seslerde olabilir.
  • Son söz; öğle uykusu herkes için iyi olmayabilir! Hele uyku apnesi sorununuz varsa!

VİDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=0uTpUIyWqB0&t=1s

 

KAYNAKLAR

  1. James N Cousins Kian F Wong Bindiya L Raghunath Carol Look Michael W L Chee . The Long-Term Memory Benefits of a Daytime Nap Compared With Cramming.  Sleep, 2019 Jan 1;42(1):207.
  2. McDevitt EA, Sattari N, Duggan KA, Cellini N, Whitehurst LN, Perera C, Reihanabad N, Granados S, Hernandez L, Mednick SC.  The impact of frequent napping and nap practice on sleep-dependent memory in humans. Sci Rep. 2018 Oct 10;8(1):15053. 
  3. Scullin MK, Fairley J, Decker MJ, Bliwise DL. The Effects of an Afternoon Nap on Episodic Memory in Young Older Adults.Sleep. 2017 May 1;40(5):35.  
  4. Ru T, Chen Q, You J, Zhou G.Effects of a short midday nap on habitual nappers’ alertness, mood mental performance across cognitive domains. J Sleep Res. 2019 Jun;28(3):e12638. 

 

ANAHTAR:

öğle uykusu,serdar akgün,sağlık videoları,uykusuzluk,uykusuz geceler,uykuya dalma,ideal uyku,öğrenciler için öğle uykusu,öğle uykusunun faydaları,uyku problemi,uyku apnesi,uyku bozukluğu,uyumak için teknik,uyumak,kişisel gelişim,eğitim,sağlık,sağlıklı yaşam,prof,yorgunluk nasıl geçer,yorgunluk,rahat uyumak için,dr,öğle uykusu kaç yaşına kadar olmalı,sınav başarısı,uyku süresi,öğle uykusu neden gerekli,öğle namazı, kahve uyku, istanbul medicine hospital 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz