Tıp için anatomi için Latince esastır. Bunun sebebi de tüm ders kitaplarının ilk önce Latince yazılmasıdır. Şimdi diyeceksiniz başka dilde tıp anatomi kitabı yazılmamış mıdır?

Tabi hemen aklınıza İn-i Sina gelecek ki kendisi 100’li yıllarda yaşamıştır. El-Kanun fi’t-Tıb  tıp alanında yazılan ilk kitaptır. Arkasından İbn-al Nafis gelir oda 13. YY’da yaşamıştır. Bu İslam bilim insanları tıp alanında pek çok dalı birleştirerek felsefe de buna dahil geniş bir alanda kitaplar yazmışlardır. Yani kitapları sadece anatomi kitabı değildirler.

İlk anatomi kitabı Andreas Vesalius’un İnsan Vücudunun Kumaşı isimli  De Humani Corporis Fabrica kitabıdır. Padua üniversitesinde iken 1543 yılında ilk baskısını yapan bu kitap tabi ki doğal olarak Latincedir. Hatta o dönemde Latince bilim dünyasında o kadar ağırlıktadır ki kişiler isimlerini de Latinceye çevirirler. Vesalius da kendi ismini Latinceye çevirmiştir.

 

Temelde Latincenin anatomi dili olmasının sebebi budur. Dünyanın ilk üniversitelerinden ola Padua üniversitesinde ilk anatomi diseksiyonlarının yapıldığı masa ve derslerin yapıldığı amfi bu gün hala sergilenmektedir.

Anatomi de vücudun en ufak parçasının ve kemiklerin tanımlanmasında doğadan ve tarihten esinlenilmiş pek çok örnek vardır.

Her tıp öğrencisinin duyduğunda hoşuna giden beyindeki kemik yapılardan bir tanesi de. Hipofiz bezinin oturduğu sfenoid kemiğin bir parçası olan kemik yapıdır. Bu yapı ‘’türk eğerine’’ benzetildiğinden ‘’Cella Turcica ‘’ adı verilmiştir. Veren kişi de anatomist Adrianus Spigelius’dur. Şekil olarak türk eğerine benzemektedir. Cella turcica tanımı sonsuza kadar kalacak olmasına karşın biz de bu tip bir eğeri bugün bu topraklarda bulabilir miyiz bilmiyorum!

En azından türk doktorları Hipofiz dergisinde bu konuda güzel bir makale yayınlamışlar.

Kalın sağlıcakla.

KAYNAK

Halil Tekiner Niyazi AcerFahrettin Kelestimur. Sella turcica: an anatomical, endocrinological, and historical perspective.  Pituitary 2015 Aug;18(4):575-8.

 

ANAHTAR SÖZCÜKLER

Tıp, anatomi, vücudumuz, Latince, cella turcica, sella tursika, eğer, türk eğeri, ilk anatomi kitabı, anatomi, sağlıklı yaşam, vücüdumuz, vücdumuzu tanıyalım, serdar Akgün, beyindeki türk eğeri, türk, türk, türkiye, Türkler, serdar Akgün, serdar Akgün videoları

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz