Sırt ağrısı sıklıkla yeri nedeni ile hem önem taşır hem de pek çok kafa karışıklığına neden olur.
Sırt neresidir?
Bu konuda sırt burada başlar veya burada biter gibi kesin bir sınır çizmek zordur.
Bir de ağrıların yAnsıması ve dağılımına eklerseniz olay daha da karışabilir.
Eğer illa da bir sınır çizmek isterseniz.
Kullanılacak en iyi yöntem anatomik olarak omurların dağılımı ve yerleşimine bakmak gerekir.
Torasik yani göğüs omurları sırt bölgesini, lomber bel omurları ise arkada bel bölgesini tanımlar.
Fakat bazen hastalar sırt ağrısını tanımlamakta güçlük çekerler bu da genel olarak arkadan vücudumuza baktığımızda rahat anlaşılan bir sorundur. Bazı kişiler sırt diye bellerini gösterirler siz orası bel dediğinizde yok burası sırt derler sorun değil sonuçta işin temeline bakmak gerekir.
Biz şimdi bu yazıda yüzeyden derine doğru giderek sık bahsedilen konulardan sık bahsedilmeyen konulara bir geçiş yapacağız.
Öncelikle tüm konuyu anlamak için biraz sabretmenizi rica edeceğim. Hepsini bir araya toplarken konuyu da fazla uzatmayacağız. Karın ağrısı gibi sırt ağrısı için kullanılan tomografik bir bölge ayrımı yoktur.
Asıl ayırım göğüs kafesi ve içindeki organlar ile karın bölgesini ayıran diafragma ile olur. Diyaframda kaburgaların bitim yerinde yukarıda yer alır yanı kaburgaların altındadır. Yine biraz yukarıda ye alır. Buda aslında sırt bölgesinin tam olarak tanımlanmamasının nedenlerinden biridir.
,
Önce ne anlatacağımıza bakalım.
Kısa birkaç örnek sırt ağrısı yerleri ve organ ilişkiler.
Burası sırt mı? Burası omuz mu? Yoksa burası bel mi Birde buna yan ağrısını ekleyelim.
Sırt ağrısı denildiğinde genelde omurga eğrilikleri ve omur sorunları (fıtıklar) ile karşılaşırsınız. Biz bu konuyu hızlı geçip pek bahsedilmeyen konurla dalış yapacağız.
Sırt ağrısı genelde söylediğimiz gibi kas iskelet sistemi başta olmak üzere kalp, akciğer, yemek borusu (özafagus) mide pankreas, böbrek, karaciğer ve idrar yollarına bağlı da ortaya çıkabilir.
Biz şimdi yukarıdan başlayarak aşağıya doğru gideceğiz.
İnsan vücudunun iskeletini kaslar ayakta tutar. Kaslarda oluşan sorunlar bağlı oldukları kemikleri ve kemik yapılarda olan sorunlar da kasları etkiler. İkisini birbirinden hemen ayırmak pek mümkün değildir.
OMUZ AĞRISI VE SIRT AĞRISI
Sırt ev bel bölgesine baktığınızda kemik yapı omuz bölgesinde önce boyun bölgesi ve onu tutan kasların sırt bölgesindeki kemiklere bağlayan kaslar dikkati çeker.
Bu bölgedeki sırt ağrıları omuz ve boyundaki sorunlar ağrılara neden olabilir.
Bir başka önemli konuda kalp damar tıkanıklığına bağlı olan göğüs ağrısının her iki omuza ve sırtın tan ortasına doğru yansıdığı da olabilir. Genelde sol kol başat olmak üzere kollarda yayılabilir. Genelde efor ile ilgisi vardır.
Ender olarak da göğüs kafesinin hemen altındaki akciğerde ve akciğer zarındaki hastalıklarda omuza vuran sırta yayılan ağrılar neden olabilir. Akciğer tümörleri de ender de olsa göğüs kafesinin üst bölgesindeki ağrılara neden olabilir.
Fibromyozit yani kulunç olarak bilinen denile kas dokusunun iltihabı ve sonrasında gelişen sertleşme sırtın bu bölgesinde ağrılar neden olur. Sıklıkla boyun, omuz bölgesinde ve kürek kemiği omuz bağlantısında veya kürek kemiği omurga bağlantılarında görülür.
Bu bölgeler ayrıca strese bağlı kasların aşırı gerilmesine bağlı oluşan sırt ağrılarının sık görüldüğü bölgelerdir.
Omurgada bir eğrilik olduğunda (skolyoz) ilgili kaslar normal durumunu kaybeder ve eğriliği düzeltmek için kasılırlar ufak düzeyde olsa bu kaslara yük bindirir ve ağrıya neden olur. Bu ağrı karşılıklı bölgelerde olabilir.
Sırt ev bel bölgesine baktığınızda kemik yapı omuz bölgesinde önce boyun bölgesi ve onu tutan kasların sırt bölgesindeki kemiklere bağlayan kaslar,