Rahmetli Barış Manço bir televizyon programında saçlarını ‘’ arap sabunu ‘’ ile yıkadığını söylemişti. Modern zamanlarda süpermarketlerde arap sabunu bulabilirsiniz ama daha sulu ve doğal olmayan yöntemler ile üretilmiş olanlarını! Doğal arap sabunu ise ancak bazı küçük ege kasabalarının pazarlarında bulunabilir.

Egeli olduğumdan ilkel yöntemler ile zor köpüren odun gibi şekilsiz kesilmiş sabunları severim. Onları ise zeytincilerden başkası yapmıyor artık o da keyfe keder ve giderek orijinal zeytinyağı sabunları kayboluyor.

Günümüzde çalışan kadınlar kuaförlere gidip tonla para vererek kimyasal maddeler ile saç bakımı yaptırıyorlar. Saç bakımı evde de yapılabilir. Saç bakımı kadınlar için değil erkekler içinde geçerlidir. Pirinç ya da kemik iliği suyu ile saç bakımı gibi yeni doğal çözümler görüyorum ama ben bu konuda gelenekçi sayılırım. Anadolu’da ve Hindistan’da yüzlerce yıldan beri kullanılan güzel karışımlar var.

Öncelikli olarak aklımıza gelenleri sıralayalım. Zeytinyağı, susam yağı, badem yağı ve keten tohumu yağı bunlar zaten geleneksel olarak saç ve cilt bakımı için kullanılan yağlardır. İlk uyarı bu noktada bu maddeleri çok fazla miktarda kullanmamaktır. İkinci önemli noktası ise saç yıkandıktan sonra durulmanın çok iyi yapılmasıdır. Besleyici maddeler sonuçta saç diplerinde enfeksiyona neden olabilir. Kepeğe de neden olabileceğini hatırlatmak gereklidir.

Size burada bazı bitkisel karışımlardan bahsedeceğim bunları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. İlk bölümde genel saç bakımı ve saç dökülmesi için karışımlardan ikinci bölümde ise kepeğe karşı bitkisel karışımlardan bahsedeceğim.

saç bakımı

1.ZEYTİNYAĞI: Saçlara zeytinyağı sürmek yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kafa derisine yumuşak masaj yaparak zeytinyağı saça yedirilir. Çok fazla miktarda kullanmamak gerekir. Saçlarınızın uzunluğuna bağlı olarak vıcık vıcık değil ama daha çok nemli hale gelecek şekilde kullanmalısınız. Yedirme işleminden sonra 10 dakika kadar beklemenizde fayda var. Bu süre içinde elinize bulaşan zeytinyağını yüzünüze ve gözleriniz kapatarak göz kapaklarınız da sürünüz. Cilde de çok iyi gelir. Bazıları bir bezle kafalarını sararak beklerler ama ben saçlı derinin biraz hava almasından yanayım. On dakikanın sonunda önce saçı iyi bir şekilde durulayın sonra sabunlayın ve yine bol su ile durulayınız. Bunu haftada iki defa yapmanız yeterlidir. Hemen saçlarınızdaki parlaklığı göreceksiniz. Üç ay sonrasında ise tarağınızda daha az saç göreceğinizi garanti ederim.

Eğer saf zeytinyağından fayda görmez iseniz içine farklı maddeleri ekleme şansına da sahipsiniz.

  1. Ceviz kabuğu: ceviz ağacı olanlara ceviz kabuklarını sobada yakmanın yanında önce fırında ısıttıktan sonra öğüterek zeytinyağı içine karıştırarak saç için kullanırlar. Ama öğütmek zordur. Eğer evde kabuklu cevizini varsa onu atmayın fırında kavurmak zor olabilir. Kırıp tavda hafif kavurduktan sonra çeyrek çay bardağı zeytinyağı ile karıştırıp bulamaç haline getirin eğer kıvamı yeterli olmaz ise biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bu şekilde bir saat kadar bekletildikten sonra kullanabilirsiniz. Yine bazı köylerde bu karışımın içine koku için birkaç damla gül yağı da eklenebilir.
  2. Zeytinyağına susam yağı veya keten tohumu yağı da eklenerek kullanılabilir. Çeyrek çay bardağına bir tatlı kaşığı susam yağı eklemek yeterlidir. Susam yağı tek başına saç bakımı için pek kullanılmıyor.
  3. Susam yağının da bir alternatifi keten tohumu yağıdır.

2.LİMON SUYU: Bir adet limon sıkılır ve suyu saçlı deriye sürülür bu şekilde beş dakika beklemek yeterlidir. Sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.

3.ELMA SİRKESİ: Yarım çay bardağı elma sirkesi veya içine bir çay kaşığı biberiye (öğütülmüş ya da ezilmiş) ile birlikte de aynen limon suyu gibi kullanabilirisiniz.

4.MAYDANOZ SUYU: Yarım demet maydanoz kaynatılmış bir tencere içine atılır ve su ılınana kadar beklenir. Sonra saçlı deriye yedirilir ve on dakika sonra baş yıkanır.

saç bakımı

Yukarıdaki dörtlüyü dönüşümlü olarak haftada iki kez olmak üzere yaparsanız pahalı saç kremlerine hiç de ihtiyaç olmadığını göreceksiniz. Ayrıca saç dökülmesinde ciddi oradan azalma görülecektir. Kişisel olarak benim yukarıdakilerden favorim zeytinyağı ve limon suyu, zeytinyağı besleyici limon suyu ise asidik olduğundan dolayı saç diplerindeki bakterilerin ve kepeklerin gelişimini önleyen güçlü maddelerdir.

  1. SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ÖZEL BİTKİSEL KARIŞIM:

ACI KREM

10 adet ceviz ve 20 adet hurma çekirdeği fırında ya da tavada kavrulur ( yakmamaya dikkat edin) burnunuza ilk kavrulma kokusu gelir gelmez ateşi kapatın ve soğuyana kadar tavada kavurmaya devam edin sonra içine 10 adet acı badem (acı badem bulmak zor diyorsanız içine bir tatlı kaşığı kırmızıbiber ekleyebilirsiniz) ekleyerek öğütünüz ve önce yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyerek karıştırınız krem kıvamından biraz daha koyu olması gereklidir.  Bir kavanoza koyunuz ve üstünü tülbentle kapatınız serin yerde dinlendiriniz. Aralıklı olarak en az haftada iki kez bu kremi bolca saçlı derinize yediriniz ve 15 dakika kadar bekledikten sonra saçınızı yıkayınız. Eğer bir yanma hissetmiyorsanız süreyi her seferinde biraz uzatabilirsiniz. Bazı kişiler acı kremi sürdükten sonra kafanızı sarıp yatmanızı önerebilirler bu konuda bir şey okumadım. O şekilde yattığınızda yastığınızı batırma şansınız yüksek o zaman kafaya bir naylon torba ya da streç sarmanız gerekebilir. Kuaförlerde streç sarılmış kafalar nasıl dayanıyorlar onu anlayamıyorum.

****Bu karışımlardan acı kremi ben ancak iki ay kadar haftada iki gün uygulayabildim. Çok zor oldu. En kolayı basit zeytinyağlı karışımlar onları çok kolay hazırlayabilir ve kullanabilirsiniz.

KEPEĞE KARŞI BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

KEREVİZ VE KIRMIZI PANCAR

Kepek için iki bilinen bitki vardır. Bunlar kereviz ve kırmızı pancardır. Hep söylenen kereviz yaprağıdır ama onun için 100 gram yaprak önerilir eğer bulursanız ne ala yoksa küçük bir kerevizin suyunu da kullabilirsiniz. Temelde ikisi ayrı ayrı 100 gram halinde hafif ateşte kaynatılan suyun içine koyulur ve ateş kapatılır su ılınan kadar beklenir. Sonra saçlı deriye bolca yedirilir. Bir kereviz (küçük boy) iki bardak su yeterlidir. Bu suyu saçlı deriye yedirdikten sonra kuruyana kadar bekleyiniz sonrasında hemen saçınızı yıkayınız. Özellikle kereviz yaprağı konusunda geri dönüşler çok iyi.

BADEM/SUSAM VE ELMA SİRKESİ

10 adet badem ya da 50 gram susam kavrulduktan sonra öğütülür ve yarım çay bardağı elma sirkesi ile karıştırılarak kullanılır.

Son söz herkesin cildi ve saçları farklı olduğundan karışımların içeriklerinin oranlarını kendinize ve fayda görüp görmediğinize bağlı olarak değiştiriniz. Böylece kişisel karışımınızı bulabilirsiniz.  

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz