Varis neden olur?

VARİS İÇİN AYRINTILI BİLGİLER TIKLAYINIZ

VARİS İÇİN YOUTUBE VİDEOLARIM TIKLAYINIZ

Varisin temel sebebi toplardamardaki basınç artışı ve damar  duvarındaki zayıflamadır. Bu zayıflama sonucunda toplardamarda genişleme olur.  Genişleme ile kan toplardamarda göllenir. Toplardamarlardaki kapakçıklarda oluşan yetmezlik ile kan göllenir. Tüm damar boyunca genişleme ilerler. Sistemin tümüne yayılır. 

Damarda genişleme ve kapakçık yetmezliği varisin temel nedenleridir.

Damarda genişleme ve kapakçıklarda kaçak
Toplardamarda genişleme.
Kapakçıkta kaçak ve varis oluşumu

Bu basınç artışı bacakta değişik aşamalarda ciltte görülebilecek küçük kılcal damarların belirginleşmesinin derin toplardamar sisteminde değişikliklere neden olur.

Varis oluşumu tüm senaryolar animasyon ve tüm bilgiler. Tıklayınız

 

VARİS GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

1.GENETİK

Ebeveynlerinizde varis varsa: özellikle kadınlarda gelişme şansı daha yüksek olarak kabul edilir.

Genelde söylenen sayılar şöyledir. Kadın akrabalarında varis öyküsü olan kadınlarda %49, erkeklerde %19 oranında varis görülür.

Varisi genetik geçişli midir? Ek bilgiler.Tıklayınız.

2.GEBELİK

Gebelik ve varis oluşumu

Gebelik sırasında değişen hormon düzeyleri ve özellikle progesteron hormonun damar duvarında yaptığı genişleme en önemli nedenlerdendir. Büyüyen rahimin karın içi damarlara yaptığı baskı bacaklarda toplardamar dolaşımını bozar.

Oluşan bası nedeniyle bacaklarda varisin gelişimi yanında genital bölgede ve kasıklarda da varis gelişebilir. Bu tür sorun gelişebilecek hastaların mutlaka! Koruyucu korse ve külotlu varis çorabı giymeleri önerilir.

Gebelik sırasında fazla kilo alımı da etken kabul edilir. Gebelik sonrasında alınan kiloların verilmesi ile büyük oranda bu varisler geriler. Sık gebeliklerde ve aşırı kilo alımı ile varisler kalıcı hale gelebilir. Gebelerin % 8 – 20’sinde varis oluşumu gözlenir. Gebelik sayısı ve sık gebelik varis gelişimine katkıda bulunduğu kabul edilmekle birlikte gebelik sayısının istatistiki olarak anlamlı olmadığı da saptanmıştır.

3.YAŞ:

Kadınlarda en sık görülen yaş dilimi: 40-49 yaş, erkeklerde 70-79 yaştır. 60-69 yaşları arasındaki kadınlarda: % 79’unda, 20-29 yaşları arasındaki erkeklerde: %1 oranında görülür.

4.CİNSİYET:

Kadınlarda varis daha sıktır. Her 4 kadına karşı 1 erkekte görülür.

5.UZUN SÜRE AYAKTA KALMAK VEYA OTURMAK

Meslek icabı ayakta kalmak ve uzun sureli oturma varis gelişimine katkıda bulunur. Ayakta kalınca toplardamarlarda basınç artışı olur. Varis berberlerde, tezgahtarlarda, kasaplarda, güvenlik görevlilerinde ve cerrahlarda sık görülür. Meslek hastalığı oalrka kabul edilir. Ben uzun süren ameliyatlardda varis çorabı kullanamayı tercih ediyorum. Size de öneririm. 

6.GÜNEŞTE UZUN SÜRE KALMA

Güneşte uzun sure kalındığında ya da sauna, hamam gibi sıcak ortamlarda vücudun ısı düzenlemesi sonucunda damarlarda genişleme olur. Çok uzun süre güneşte kalmak zaten sağlık için önerilmez. Sahil yerlerinde yaşıyorsanız veya tatildeyseniz koruyucu krem kullanmayı unutmayınız. Genişleyen damarların aynında viltteki kılcal damarlarda da çatlama görülebilir. Bu kılcal damarlar giderek ilerler ve genişlerler.

7.GİYİM:

Yüksek topuklu ayakkabılar ve botlar dolaşımı etkileyerek varis oluşumuna neden olabilir.

8.FAZLA KİLO

İdeal ölçülerin üzerindeki kiloda olanlarda varis gelişimi daha sık görülür. Bunun temel sebebi karıniçi basıncın artması ve bacakalrdan döne kanın engellenerek aşağıda göllenmesidir. 

 

9. Hareketsizlik.

Son yıllarda ofislerde masabaşında çalışanlarda varis oluşumu sık görülmektedir. Uzun süreli hareketsiz kalmak ve bacak bacak üstüne atmak varis gelişimine katkıda bulunmaktadır. Kanın yukarı çıkışını kaslar sağlamaktadır. Kasların kasılması ile oluşan baskı ile yukarı çıkıyor sonra kapakçıklar kapanıyor. Buna toplardamar kas pompası adı verilir. Hareketsizlik ile kaslar çalışmadığından bu pompa yeterli çalışamaz. Uzun süre oturur pozisyonda ve dizlerin büküldüğü durumlarda toplardamar dolaşımı bacaklarda bozulur. Kan göllenir ve sonuçta kapakçıklar bozulur. Varis oluşmaya başlar.

Bu koşullarda çalışanlar için bazı uyarılar ve yapılması gerekn hareketleri aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

Sitemde bulunan varis ile ilgili tüm yazı ve videolar aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Varis hakkında her şey. Tıklayınız

Varis videolar.

 

 

Lazerle Varis Tedavisi

Lazerl Varis Tedavisi

 

Lazerle Varis Tedavisi

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz