Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen maddenin azalması ile ortaya çıkar. Bu madde hareketlerimizin düzeni ve akıcılığında etkilidir.
Klasik bulguları (tremor) titreme, (rijidite) katılık, (bradikinezi) hareketlerde yavaşlama ve (postural instabilite) ayakta duruş bozukluğudur. Kişilerde günlük aktiviteler bile son derece sıkıntılı hale gelir.
Beyinde dopamin üreten hücreler hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur.
Sadece bu madde değil bu yönetimin yapıldığı merkezde önemlidir.
Buradan aslında vücudumuzda her dakika gerçekleşen şaşırtıcı ve mükemmel bir mekanizmadan bahsetmek gerekli.
Düşünüyorum ve nasıl hareket ediyorum?
Bu nasıl oluyor?
Örneğin elim ile kafamda bir noktayı kaşıyacağım? Bunu nasıl yapıyorum?
Hemen aklınız beyinden kaslara mesaj gidiyor öyle oluyor gibi bir cevap gelebilir.
İşin aslı o kadar basit değil.
Beyinde ön bölgede ‘’frontal lob’’ bizim düşüncelerimizden ve kişiliğimizden sorumludur. Hem bu bölgede motor merkezler vardır. Bir yapacağımız hareketi düşündüğümüzde bu emir önce BAZAL GANGLİA denilen bölgeye gider. İşte bu bölge Parkinson hasatlarında dopamin eksikliğinin olduğu bölgedir.
Ben yapacağım hareket için kaslara kasılma ve gevşeme için çok sayıda emir gönderirim ama eğer bunların hepsini kaslarım yapmaya kalksa çok saçma sapan bir şekilde hareketler yaparım ki bazı hastalıklarda bu görülmektedir. Aynı zamanda bu hareketleri yaparken vücudumun genel duruşu ve şeklini de korumak gerekir o da bozulabilir.
Bazal ganglia denilen bölge gelen bu karmaşık emirleri koordine eder ve sıraya koyar bu mesajın tamamı için bir kod geliştirir. Bu kod tekrar beynin ön bölgesindeki motor merkezlere gönderilir buradan da kaslara gider ve hareket gerçekleşir.
Bazal ganglia denge merkezi olan serbellumun: beyincik ile de ilişkilidir. Beyincik de bu hareketlerde dengeyi sağlamaya yardımcı olur.
Parkinson hastalığında bu hareketleri başlatmak bile sorunludur. O yüzden maske yüz denilen görüntü oluşur, kaslar kasılır ve sertleşir pasif hareketlere direnç gösterir. Ardışık ve sık emirleri kontrole edemediğinden tremor denilen titreme oluşur.
İşte vücudumuzda her saniye oluşan mucizelerden sadece birisi.