Kolesterol yüksekliği tüm tartışmaların ortasında duran bir konudur.

Size burada diyet ve diğer önlemleri ile kolesterolünüzü nasıl düşüreceğinizi anlatacağım?

Hedef hem kolesterol düzeyinizi düşürmek hem de vücudunuzda özellikle görünmeyen iç organlarımızda karın iç bölgelerindeki yağ oranını ciddi bir şekilde düşürmektir. Kolesterolün belini kırmanın en etkin yolu budur.

Özellikle ve de özellikle Damar Tıkanıklığı geçmişiniz varsa düşük derece darlık, balon, stent ya da bypass öyküsü olanlar beni daha dikkatli izleyin.

Önerilerimi genelden özele sıralayacağım.

Önerilerimi uygulayan bir hastan ilaçsız 280’nin üzerine çıkan total kolesterolünün 190’a kadar indirdi. LDL kötü huylu kolesterol ise 180’den 120’ye düştü. Söylediklerimi en düzenli ve en disiplinli bir şekilde uygulayan bir kişi olduğunu söylemeliyim.

Genelde kişinin kendi yemek alışkanlığı önemli bir fark yaratır. O yüzden özel hazırlanmış diyet ve destek tedavi protokolleri uygulanmalıdır. Üç ana faktör var; diyet, egzersiz ve kilo vermek. 

Üç aylık bir program ile Total Kolesterol ve Kötü kolesterolünüzü %11 oranında düşürebilirsiniz.  Sonraki 6 ayda ise bu oran %30’lara çıkabilir. 

İlk söz: kendinizi ve alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekli bu oldukça zor ve emek gerektiren bir çaba olacaktır. Üç aylık kontroller ile yaklaşık 6-9 aylık ve hayatınızın geneline yayılacak bir değişiklik gereklidir.

Sıralama basitten karmaşığa göre bir sıra izleyeceğim. En sık yapılan hatalara da değineceğim.

Kolesterolünüz yüksek ise tiroit fonksiyonlarınıza mutlaka baktırınız bazı dirençli kolesterol vakalarında tiroit bozukluğu etken olabilir.

 

  • ET, SÜT PEKİ YOĞURT?

Et, süt ve süt ürünlerini bırakınız. Yoğurt dahil mi? evet yoğurt da dahil.

  • İŞLENMİŞ GIDALAR

Tüm işlenmiş gıdaları bırakınız. Gofret, bisküvi hazır kahveler evet hazır kahveleri bırakınız. Günde üç Türk kahvesi hakkını kullanınız.

  • ZEYTİNYAĞI

İlk aşamada sadece günde 20-50 ml ham zeytin yağı (işlenmemiş) kullanma hakkınız var. Bunu sadece salatalarınızın üzerine koyacaksınız. Her gün yemelisiniz.

  • SEBZE AMA NASIL?

Yemeklerin pişirme şeklini değiştirmezseniz bu konuda başarılı olamazsınız. Bu sıklıkla atlanılan bir konudur. Yemekleri tamamen yağsız pişirerek ve de bol baharat ile tatlandırarak yiyebilirsiniz. Sebze bol bol öneriyoruz.  Sebzelerden ilk sırada kereviz gelir. Sonrasında Kabak, patlıcan, pazı, ıspanak, pırasa, bamya ve yer elması

Sebze tüketecekseniz bunu hafifçe kızartarak ve de damak tadınıza göre hafif çiğ şekilde yemeye çalışınız. Her türlü sebzeyi hafifçe kızartarak veya haşlayarak ve suyuna da çorba yaparak yağsız yemelisiniz. 

  • YEŞİLLİK VE SALATA

Bol yeşillik tüketmelisiniz. Maydanoz, roka, marul, taze soğan, domates, turp, roka ve de brokoliyi unutmayalım. Günde bir kırmızı tatlı biber. Roka ve şeker pancarına ayrı bir parantez açmak gereklidir. Çünkü iki en zengin nitrik oksit kaynağıdır. Nitrik oksit ise damarları genişleten ve vücudumuzda bulman maddedir. Roka bol miktarda var. Fakat şeker pancarı konusunda çuvallamış durumdayız. Nasıl olur da bu derece yararlı bir sebze ortalıkta olmaz bilmiyorum.

  • SOĞAN VE SARIMSAK

Brokoli, Salata olarak tüketecekseniz şunu mutlaka bir kenara yazınız. En azından günde mutlaka ve mutlaka bir orta boy soğan ve en az iki diş sarımsak tüketmelisiniz. Buna bir adet tatlı kırmızı biberi de mutlaka ekleyiniz. Roka, maydanoz, marul, salatalık domates, turp, havuç mümkün olduğunda yiyiniz ben şahsen günde bir tencere salata yiyorum dersem yalan olmaz. Patatesten uzak durmanız gerekir eğer duramıyorsanız haşlanmış bir patatesi salatanız da kullanabilirsiniz. Salataya elma sirkesi ve doğal az miktarda 

  • BAHARAT: Her türlü baharat ve sadece yemeklere    değil salataya da bol miktarda baharat atıyorum. Günde aldığım kırmızı biber miktarı bir çorba kaşığından fazladır. Doygunluk için ideal.
  • YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesini tek başına çerez gibi yiyebilirsiniz. Bir diğer farklı yöntem de salatlarınızın üzerine yulaf ezmesi atmaktır. Yulaf ezmesini asla unutmayınız. Süt olmadan meyve ile karıştırarak tüketmelisiniz. Başta zor gelebilir ama yapabilirsiniz. Meyveler renkli meyveler olursa daha iyi olur. 

  • BAKLAGİLLER

Baklagillerden; mercimek, nohut ve fasulye en az iki tabak tüketmelisiniz. Bizim çok sevdiğimiz mercimek çorbasını en üst sıraya yerleştiriyorum.

  • KETEN TOHUMU

Keten tohumu hem total hem de kötü kolesterolü uzun sürede yavaş yavaş düşürür. Keten tohumunu bol su y ada salataların üzerine koyarak ve günde mutlaka bir çorba kaşığı kadar ve de yine bol su ile tüketmek yarardır. Kolesterole lif denilince akla ilk gelen besin maddesidir.

  • ADAÇAYI

Kolesterol için günde en az iki bardak doğal adaçayı tüketmeniz önerilir.

  •  KEKİK

Kolesterol ile savaşmada destek besinlerinden bir tanesidir.

  • FINDIK, CEVİZ+BADEM

Günde 10 adet: 5 fındık, 3 ceviz ve 2 badem.

 

Hedef bulunduğunuz kilodan en az %10 ve daha fazlasını vererek kalıcı hedeflere ulaşabilirsiniz.

İlaçlarınız ile birlikte yapabilirsiniz.

Doktorunuza danışınız.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz