Kabuklu kuru yemişlerin tüketimi konusu ise bundan yaklaşık 27 yıl önce yayınlanan bir araştırma ile başlamıştır (1).  31 208 kişide yapılan çalışmada; haftada bir kez fındık tüketenler ile haftada 4 kez fındık tüketenler karşılaştırıldığında daha az kalp krizi geçirdikleri görülmüştür. 

Hemen ardından fındık tüketimin kolesterol ve tansiyon üzerinde olumlu etkileri de raporlanmıştır (2).

21 454 sağlık personeli üzerinde yapılan ve 2002 yılında yayınlanan çalışmada fındık tüketimin ani ölüm riskini haftada iki kez fındık tüketenlerde azalttığı bilgisi özellikle sağlık personelini ilgilendirdiği için dikkat çekmiştir (3).

Yine hemşirelerde ve kadınlarda yapılan çalışmaların analizinde Ölümcül olmayan kalp krizi oranı % 37 ve ani ölüm riski % 7 oranında azaldığı görülmüştür (16).

Fındık kullananların uzun dönemli takip edildiği yine kadınlarda yapılan çalışmalarda haftada beş veya daha fazla fındık tüketenlerde Kalp Damar Hastalığı riski % 14-20 arasında azaldığı görülmüştür. (19).

Tüm bu çalışmalar genel bir topluluğun diyetine müdahale etmeden sadece takip edilmeleri prensibine dayanmaktadır. Bu konuda gelen olumlu veriler üzerine bu sefer hastalara belli dozlarda fındık verilerek uzun dönemde takip edilmeleri üzerine dayanan yani çalışmalar planlanmıştır. 15 gram ceviz, 7,5 gram fındık, 7,5 gram badem (toplam 30 gram) verilen 7447 erkek hasta izlenmiştir. Bu hastalar ayrıca Akdeniz Tipi diyet izlemişlerdir. Ortalama 4.8 yıl izlenen fındık grubunda ani ölüm, kalp krizi ve felç sıklığı % 28 oranında azalmıştır.

FINDIK VE KABUKLU KURUYEMİİŞERİN ETKİSİ NASIL OLUR?

  • Kandaki lipid yağ oranlarını düşürür.
  • Antioksidan etkisi vardır.
  • Oksidatif stresi azaltır.
  • Damar sertliğine sebep olan İltahabi Reaksiyonu azaltır.
  • Damarın iç kısmını döşeyen endotel tabakasının bozukluğunu düzeltir. 

Kalp Damar Hastalıklarını önlemenin yanında bu hastalıkların temelinde önemli bir risk faktörü olan Metabolik Sendromu engellediği ve Tip II Şeker Hastalığını engellediği de saptanmıştır. 

Bilinen bir özellik de yaşlılarda görme kaybına enden olan Makular Dejenerasyonu azalttığıdır. Kanser riskini de azalttığı yönünde yayınlar bulunmaktadır.

 

Peki ne kadar fındık yemeliyiz?

Önerilen günde 30 gram (bir avuç) önerilmektedir.

Yapılan çalışmalarda haftalık tüketim miktarı 150 gram olarak belirlenmiştir.

Benim önerim günde 1o adet fındık, beş adet fıstık ve beş adet badem tüketilmesidir. 

 

KAYNAKLAR

  1. A possible protective effect of nut consumption on risk of coronary heart disease. The Adventist Health Study. Fraser GESabaté JBeeson WLStrahan TM. Arch Intern Med. 1992 Jul;152(7):1416-24.
  2. Effects of walnuts on serum lipid levels and blood pressure in normal men. Sabaté J, Fraser GE, Burke K, Knutsen SF, Bennett H, Lindsted KD. N Engl J Med. 1993 Mar 4;328(9):603-7.
  3. Nut consumption and decreased risk of sudden cardiac death in the Physicians’ Health Study. Albert CM, Gaziano JM, Willett WC, Manson JE.  Arch Intern Med. 2002 Jun 24;162(12):1382-7.
  4. 21
  5. Benefits of the Mediterranean Diet: Insights From the PREDIMED Study.

Martínez-González MA, Salas-Salvadó J, Estruch R, Corella D, Fitó M, Ros.     Prog Cardiovasc Dis. 2015 Jul-Aug;58(1):50-60. 

 

 

ANAHTAR:

fındık,fındığın yararları,damar tıkanıklığı,bitkisel tedavi,bitkisel tedaviler,bitkisel kür,dini,fındık damar açar mı,sağlık videoları,bitkisel serdar akgün,bitkisel tedavi serdar akgün,damar tıkanıklığı tedavisi,şifalı bitkiler,damar tıkanıklığı neden olur,damar,fındık fiyatı,fındık ailesi,kuruyemiş,kabuklu kuruyemiş,damar açan bitkiler nedir,fındık damar tıkanıklığı,damar tıkanıklığı fındık,damar tıkanıklığı kuruyemiş,kuruyemiş kalp,kalp kuruyemiş,prof

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz