ESTETİK VARİS TEDAVİSİ

VARİS İÇİN AYRINTILI BİLGİLER TIKLAYINIZ

VARİS İÇİN YOUTUBE VİDEOLARIM TIKLAYINIZ

Son yıllarda gelişen teknolojik olanaklar ile kılcal varislerde lazer tedavisi kozmetik açıdan başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

LAZER NEDİR?

Lazer İngilizce LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) kelimelerinin baş harflerinden kısaltılarak tanımlanmış bir ışın tipidir. Lazer ışığı tek fazlı, tek renkli ve dağılmaksızın birebirlerine paralel yol alan ve fazlı bir ışıktır. Hedeflenen bölgenin dışındaki (selektif fototermolizis) dokulara zarar vermeyecek bir dalga boyu ve enerji kullanılır.

ELEKTİF FOTOTERMOLİZİS: Hedef dokunun termal gevşeme zamanından (ışın uygulanan dokuda oluşan ısının % 50’sini çevreye iletmeden kaybetmesi için gereken zaman) daha az veya eşit sürede olacak şekilde o doku tarafından emilecek uygun dalga boyunda ışık uygulandığında çevre doku etkilenmeden hedef dokuda enerji oluşturulur.

Lazer tedavisinde amaç dalga boylarının hedef emilim spektrumu ile eşleştirilmesidir. Amaç kromoform ( derideki endojen kromoforlar : su, Hb, melanin ve keroten ) tarafından özgül olarak emilen bir dalga boyu uygulamak ve hedefteki ısı birikimini sağlayarak hedefin yok olmasını sağlamaktır.

Lazer tedavisinde amaç dalga boylarının hedef emilim spektrumu ile eşleştirilmesidir. Amaç kromoform ( derideki endojen kromoforlar : su, Hb, melanin ve keroten ) tarafından özgül olarak emilen bir dalga boyu uygulamak ve hedefteki ısı birikimini sağlayarak hedefin yok olmasını sağlamaktır.

Yüksek enerjili lazer ışığını absorbe eden kromofor yüksek miktarda ısı oluşturur ve kromoforda doku yıkımına neden olur. İdeal olarak amaçlanan ısı birikimin sadece hedefte olması ve komşu yapıların hiç ya da en az hasarı görmesidir.

LAZER TEDAVİSİ TEHLİKELİ MİDİR?

Değişik alanlarda kullanılan lazer tıbbi olarak tedavi amaçlı olarak uygun dozlarda soğutucu gaz sprey ve işlem sırasında kullanılan koruyucu gözlükler ile zararsız bir şekilde güvenle kullanılmaktadır. Bu tedavi şekli için yapılmış olan lazerlerde ışın belli bir dalga boyunda esas olarak sadece hedef bölgeyi etkilemekte ve komşu dokulara zarar vermemektedir. Kişilerin sahip oldukları damar yapısına göre aynı dalga boyunda olsalar bile daha farklı ayarlamalar ile tedavi planlanmaktadır.

LAZER TEDAVİSİNDEN SONRA İZ KALIR MI?

Lazer tedavisinden sonra kalıcı iz kalmaz. Farklı ve hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde kızarıklık gibi geçici değişiklikler oluşabilir ve 2-3 hafta içinde kaybolur.

LAZER TEDAVİSİ HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Lazer tedavisi öncesinde kişilerin ışık enerjisine olan karşı duyarlılıklarını görmek ve tedaviye yanıtı saptamak amacı ile test atışları yapılır. Bazı insanlar güneşte kolay yanarlar bazıları ise daha hassas olduklarından dolayı kızarırlar bu kişilerin cilt tiplerini belirler burada önemli olan kişilerin cilt tipleri belirlenerek uygun olan en düşük dozlardan başlayarak tedaviyi planlamaktır.

LAZER TEDAVİSİ BAŞARILI MIDIR?

Evet, başarılı bir tedavisi ile hasta tatmini sağlanır. Kişilerin cilt özellikleri (güneşe hassasiyet gibi) önem taşır. Tedavinin ilk aşamasında test atışları yapılır. Sonuçlara göre kişilerin damar yapısına bağlı olmak üzere % 80-100 oranında başarı sağlanır.

LAZER TEDAVİSİ AĞRILI MIDIR?

Hafif sinek ısırığı tarzında bir ağrı olabilir gerekirse lokal ağrı önleyici kremler, buz uygulaması ve sınırlı uyuşturma yapılabilir.

LAZER TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Lazer tedavisi kılcal damar varisleri için birden fazla seans şeklinde uygulanır. Tedavi seansları en az 2- 3 hafta aralıklar ile minumum 5-6 seans uygulanır.

TEDAVİ SONUCUNU NE ZAMAN ALIRIM?

Genel yaklaşım olarak cilt tipine bağlı olarak lazer tedavisi düşük dozlarda başlanır, böylece ciltte oluşabilecek değişiklikler beklenir. Sonra tedaviye yanıta göre doz arttırılır. Bu nedenden dolayı ilk seans sonunda olabilecek değişiklikler ve düzelmeler ilerleyen seanslarda daha etkili hale gelecektir. Bu nedenlerden dolayı önemli olan sabırlı ve uzun sürebilecek bir seans dizisine hazırlıklı olmaktır.

TEDAVİ NE ZAMAN UYGULANMALIDIR?

Lazer tedavisi sonrasında güneşe çıkılması önerilmez. Güneşten korunacak kıyafetler ya da yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Yaz aylarında koruyucu kremler ile tedavi artık rahatlıkla yapılmaktadır. Ayrıca koruyucu kremler de gerek iz gerekse tedavi konusunda yardımcı olmaktadırlar.

LAZER TEDAVİSİNDE BAŞARI ORANI NEDİR.

Kişilerin cilt tiplerine ve sahip oldukları lezyonlara göre tedavi sonuçları farklılık gösterebilir. Genel başarı oranı % 80-100 arasında değişmektedir. Senslar genelde 3’lü olarak planlanır. Tek sens da bile çok başarılı sonuçlar alınabilir.  Gerektiğinde lazer tedavisine ek olarak mikroskleroterapide kullanılarak tedavi başarısı arttırılır. Tedvi sonrasında aralıklı ontrolelrde ek tedavi gerekebilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz