DAMARLARI TEMİZLEYEN TEDAVİ?

Damar sertliği ve ona bağlı gelişen Kalp Damar Hastalıklarında ölüm oranları hala tüm tedaviler karşın yüksek. Gelişen ilaç teknolojileri, balo, stent ve bypass olanların sayısı her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak da bu tür tedavilerin hepsini görmüş ama hala sorunları olan yeni hasta grupları ortaya çıkıyor. Modern tıp bu hastalar çok fazla çözüm öneremiyor.

Zaman, zaman sosyal medyada ‘’ damarları temizleyen tedavi’’, ‘’ damarları temizleyen kür’’ ve damarları temizleyen ilaç gibi farklı yaklaşımları görüyoruz. Bu gerçekten mümkün mü? Varsa nedir? İşte bu konuda tıp dünyasını biraz şaşırtan bir konuya değineceğim.

Damar sertliğine neden olan aterosklerotik plak bilinen adıyla kireç içinde kalsiyum miktarı yüksek o zaman biz bu kireci temizlersek yani kalsiyumu çekersek o zaman bu plakta gerileme olur. Darlık açılır. Temel düşünce budur. Peki o zaman biz bir madde verelim bu madde gidip kalsiyumu bağlasın ve beraberce vücuttan atılsınlar. Bu teori aslında başta kurşun olmak üzere ağır metallerin zehirlenmesinde ve demirin yüksek olduğu bazı kan hastalıklarında kullanılıyor. Bir adım daha ileri gidildiğinde bu tür ajanların kullanımı ile kalsiyumun yanında düzeylerine bakılmaksızın ağır metallerin de atılması artı bir kazanç olarak değerlendirilir. Ağır metaller ile Kalp Damar Hastalıkları arasında da bir ilişki saptanmış olduğundan faydalı da olabilir. Vucutta temizleme işlemine ‘’şelasyon’’ adı veriliyor. Şelasyon ‘’chelo’’ Yunancadan bağlamak anlamına gelen bir kelimedir. 

Bu teori aslında çok uzun zaman önce 1953’de ilk kez yayınlanmıştır. Kalsiyumun ve ağır metallerin Kalp Damar Hastalıklarında etkisi son yıllarda daha çok üzerinde durulan bir konu haline dönüşmüştür (1,2). Önceden Kalp Damar Hastalıklarında Şelasyon tedavisi uygulanmış ve en fazla orta derecede olumlu etki gözlendiğinden yüksek beklentileri karşılamadığından  popüler hale gelmemiştir. Bu gelişmelere karşın A.B.D’de yılda 200 000 kişi şelasyon tedavisi yaptırdığından ilgi tekrar oluşmuştur. Bu çok yüksek bir rakamdır. Sadece Kalp Damar Hastalığında değil bazı dejeneratif beyin hastalıklarında da kullanılmıştır. 

2012 yılında New York’un en önemli hastanelerinden Mount Sinai hastanesinden bir kardiyolog önderliğinde bir araştırma planlanmıştır (3).  Bu araştırmada temizleyici (şelatör) olarak EDTA (Ethylenediaminetetraacetic acid) ve yüksek doz vitaminler (C, B2, B6) damardan verilmiştir. Bu tedavi kişiye özel bir formül ile hesaplanmaktadır. Boy, kilo ve böbrek fonksiyon testleri ile bulunan bir formül kullanılmıştır.

 

Çalışmaya nasıl izin verildiğine şaşıran çevreler hani tabir yerindeyse çalışmanın sonuçları yayınlanınca sonuçlar herkesi şaşırttı.

EDTA verilen   grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında EDTA’nın çok az bir fayda sağladığı ama bunun istatistiki olarak çok önemli olmadığı görüldü.

  • % 18 (ölüm, ameliyat, stent ve hastaneye yatış oranlarını düşürmüş).
  • Asıl şaşırtıcı sonuçlar Şeker Hastası olanlarda gözlenmiş. EDTA tedavisi kontrol grubuna karşı açık ara üstünlük göstermişti. Hem daha az risk % 41 hem de ölüm oranları % 43 belirgin derecede düştüğü görüldü. 
  • Bu sonuçlar üzerine Amerikan Kalp Derneği tedaviyi faydalı değil kategorisinden faydalı olabilir kategorisine yükseltti. Ulusal Sağlık Enstitüsü sonuçları gördükten sonra Şeker Hastaları için 30 milyon dolar ayırarak çalışmaya devam edilmesini istedi. Çalışma halen devam ediyor. Sonuçları merakla bekleniyor. 
  • Amerikan Kalp Derneği de bu tedaviyi ‘’faydasız’’ kategorisinden ‘’uygulanabilir’’ kategorisine yükseltmiştir.
  • Belki de bu çalışmalar zor durumda olan sık göğüs ağrısı olan, damarlarında tıkanıklık olan ve enfarktüs geçirme riski olanlarda tabi ki normaldeki tedavilere ek olarak tamamlayıcı olarak uygulanabilir. 
  • Benim düşüncem de bu yönde ve hastalarıma uygulamaya başlıyacağım.
  • Sağlıcakla kalın..

 

KAYNAKLAR 

  1. Kalogeris T, Baines CP, Krenz M, Korthuis RJ. Ischemia/Reperfusion. Compr Physiol. 2016 Dec 6;7(1):113-170. 
  2. Alissa EMFerns GA. Heavy metal poisoning and cardiovascular disease. J Toxicol.2011;2011:870125. 
  3. Lamas GA, Goertz C, Boineau R, et al. Design of the trial to assess chelation therapy (TACT). Am Heart J. 2012; 163:7–12.  
  4. Lamas GA, Goertz C, Boineau R, et al. Effect of disodium EDTA chelation regimen on cardiovascular events in patients with previous myocardial infarction: the TACT Randomized Trial. JAMA. 2013; 309:1241–1250. 
  5. Escolar E, Lamas GA, Mark DB, et al. The effect of an EDTA-based chelation regimen on patients with diabetes prior myocardial infarction in TACT. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2014; 7:15–24. 
  6. Diaz D, Fonseca V, Aude YW, Lamas GA.  Chelation therapy to prevent diabetes-associated cardiovascular events. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2018 Aug;25(4):258-266.
  7. Moreno RC, Navas-Acien A, Escolar E, Nathan DM, Newman J, Schmedtje JF, Diaz D, Lamas GA, Fonseca V. . J Clin Endocrinol Metab. 2019 Mar 14.
  8. Avila MD, Escolar E, Lamas GA. Chelation therapy after the trial to assess chelation therapy: results of a unique trial. Curr Opin Cardiol. 2014 Sep;29(5):481-8.  
  9. Ujueta F, Arenas IA, Escolar E, Diaz D, Boineau R, Mark DB, Golden P, Lindblad L, Kim H, Lee KL, Lamas GA. The effect of EDTA-based chelation on patients with diabetes peripheral artery disease in the Trial to Assess Chelation Therapy (TACT).J Diabetes Complications. 2019 Apr 14. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz