- Sıklıkla duyduğumuz öykülerden birisi Koroner Anjiyografi sonucunda Koroner Damarlarında tıkanıklık ya da darlık saptanan hastalardan geliyor.
- ‘’Daha geçenlerde checkup yaptırdım. Tüm sonuçlarım iyi çıktı. Doktor damarlarımın hepsinin açık olduğunu söyledi. Bu da nereden çıktı?
- Maalesef kafa karışıklığına sebep olan bu durum iyi bir şekilde anlatılamadığından içinden çıkılmaz bir hale dönüşebiliyor.
- Şimdi size kısa ve basit olarak neler olduğunu anlatacağım.
- Muayene sonrasında ya da checkup programlarında klasik olarak üç tip tetkik yapılır. EKG, Akciğer Filmi ve Kan Tetkikleri.
- EKG en ucuz ve rahat yapılan tetkik fakat sadece göğüs ağrısı (ki her zaman değil), aritmi (çarpıntı), önceden geçirilmiş krizlerin etkileri ve kalp bölmelerinin büyümesi veya genişlemesi anlaşılır. EKG normal olması kalp damar hastalığı olmadığı anlamına gelmez. Duyarlılığı %50 civarında kabul edilir.
- Akciğer filmi ise ancak kalpte önceden oluşmuş hasarları, kalbin büyüklüğü ve ender olarak da büyük damarlardaki kireçleri gösterir.
- Kan tetkikleri de yeni gelişen ve göğüs ağrısı ile karakterize olan durumlarda kalp kasındaki doku hasarını gösterir.
- Tüm bu tetkiklerin normal olması kalp damar hastalığı olmadığı anlamına yine gelmez.
- Bazen bu paketlere Ekokardiyografi de eklenir. Ekokardiyografi kalbin genel fonksiyonlarını, kapakların ve kalp bölmelerinin boyutları hakkında bilgi verir. Bazı bölgelerin kasılmasındaki bozukluk koroner damarlarda bir darlık olabileceğini akla getirir. Bu durumda hasta anjiyografiye yönlendirilir.
- Peki, daha başka ne yapabiliriz?
- Bir sonraki aşamada karşımıza Efor Testi: Egzersiz EKG’si çıkar.
- Bu test bildiğiniz üzerine genelde yürüme bandı üzerinde her üç dakikada bir artan bir tempo ve eğimle yapılan egzersiz sonucunda EKG ve tansiyon kaydına denir. Fakat bu test tahmin edeceğiniz gibi her kişi fiziksel performans düşüklüğünden bu testi yapamayabilir ya da kilo fazlası dizlerde rahatsızlık ve yaş gibi faktörler tercih edilmemesine sebep olur. Efor testinin duyarlılığı ve özgüllüğü %60-76 düzeyindedir. Gri bölgede kalan oldukça önemli bir yüzde var. Yani Efor Testinizin normal olması yine yeniden Kalp Damar Hastası olmadığınız anlamına gelmez.
- Bir sonraki aşamada özellikle Efor Testi yapamayanlarda kullanılan bir yönteme karşımıza çıkar. Sintigrafi. Sintigrafi bir Nükleer Tıp yöntemidir. Radyoaktif maddeler damardan verilir ve kalpteki dolaşım görüntülenir. Bu görüntüleme bölgesel olarak gösterilir. Sol dal bloğu varsa yanlış pozitif sonuç verebilir. Sintigrafide yorumlamada da farklılıklar teşhisi güçleştirir. Peki, bu tetkik de oranlar nedir? %69-84’tür.
- Gelişen teknoloji ile MR ve Bilgisayarları Tomografi Kalp Damar Tıkanıklıkları teşhisi için kullanılmaya başlandı. Önce bunların pahalı olduğunu söylemliyiz. MR’da teşhis oranı %89-87 iken Bilgisayarlı Anjiyografide ise bu oran %91-30’dur. Burada Bilgisayarlı Tomografik Anjiyografi de özgüllüğünün düşmesinin sebebi saptanan darlıkların gerçekten doku beslenmesini bozup bozmadığı konusudur. Hala bu konuda Klasik Anjiyografi ve FFR metodu değerini korumaktadır.
- Sonuç olarak gördüğünüz üzere tüm gelişmelere karşın Klasik Anjiyografi gibi %100 teşhis koyduracak bir yöntem yoktur.
- Anjiyografi olmadan damarlarınızın tamamen açık olduğunu söylemek mümkün değildir. Önceden yapılmış anjiyografide saptanmış darlıkların yukarıda aktarılan tetkiklerin normal çıkması ile ‘’damarlarınızın hepsi açılmış ‘’ demek değildir.
- Size bir örnek; yakın zamanlarda piyasa reklamı olan ve kalp damar tıkanıklıklarını açtığı söylenen bir ilacı anjiyografide saptanan darlıkları için kullanan bir hastamız ısrarla Efor Testi bile yaptırmadan tetkiklerinin normal olduğu sonucuna dayanarak ‘’ benim damarlarımın hepsi açılmış ‘’ diyerek evine gitmesi kısa bir süre sonra bir kalp krizi geçirerek yeniden anjiyo olması ve ameliyata gitmesidir.
- Özet olarak anjiyo olmadan beraat kâğıdı almak mümkün değil. Anjiyografi özellikle koldan rahat ve güvenli bir şekilde yapılmakta. 20 dakikalık bir işlem ile vakit kaybetmeden kafanızdaki sorulardan kurtulabilirsiniz.
VİDEO: BALON STEENT UYGULAMALARI
ANAHTAR: kalp damar tıkanıklığı, kalp damar tıkanıklığı nasıl açılır, kalp damar tıkanıklığı belirtileri, damar tıkanıklığı, kalp damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır, kalp damar tıkanıklığı için kür,damar,kalp,damar tıkanıklığına ne iyi gelir,damar tıkanıklığı belirtileri,sağlık,sağlıklı yaşam,show tv