Vitamin D efsanesi Covid salgını ile yeniden hız kazandı. Covid salgını ile ilgili bilgileri daha henüz yeni alamaya başlarken aşı tartışmaları ön plana çıktı. Fakat bunun yanında bazı önemli noktalar ve ek denilebilecek tedaviler hep gölgede kalıyor. Ben öyle şüpheci birisi değilim ama milyarlarca dolarlık bir ilaç-aşı pazarının yanında belki de D vitamini basit ve ucuz kalıyor olabilir.

Gelin şimdi önce taze konu ile başlayalım yani Covid pozitif olanlarda D Vitamini etkisini konu alan araştırmaya bakalım.

Hepimizin güneş ve diyet denilince aklımıza gelen ve haberler ile kafamzıa takılan konular ile bir bağlantı oluşturtabilecek miyiz?

Ardından da D vitamini ve çinko konusuna ve dozlarına çok, çok değineceğiz.

Saygın İngiliz Tıp Dergisi British Medical Journal 12 Kasım’da bir araştırma yayınladı. Covid 19 hastası olanlarda onlarda pozitif olmak hasta demektir. Hem hasta grubu hem de kontrol grubuna yüksek doz vitamin d verilmiştir.

Belirti olmayanlar veya hafif olanlar çalışma grubuna alınmış. Ağır vakalar yok. Yani hastalar çok kabaca bu da hasta grubunun % 92’sine denk geliyor. Yani ezici çoğunluk olarak evde oturup iyileşmeyi bekleyenler.

Fakat bu grupta aynı zamanda Vitamin D eksikliği var. Bu da işin ilginç bir yönü: Vitamin D düzeyleri 20 nanogramın altında bulunmuş.

Hastalara verilen kolekalsiferol önceki çalışmalarda olduğu gibi inaktif formu verilmiş. Karaciğerde birkaç gün sonra aktif hale dönüşen tipini vermişler. Etkisi geç çıkmış.

Hasta grubunda vitamin D düzeyi 8,6 ng/ml, kontrol Grubunda 9,54 ng/ml vitamin d düzeyleri her iki grupta da oldukça düşüktür.  Hedef 50 ng/ml olarak belirlenmiştir.

Yedi günün sonunda 10/16 hastada Vitamin D düzeyleri 50 yani kabul edilebilir düzeyin üzerine çıkmıştır. Bir kısmı ise 2 hafta sonrasında bile yeterli düzeye ulaşamamışlardır. Toplam tedavi süresi 21 gün olarak belirlenmiştir.

Sadece 16 hasta küçük bir grup ama çift kör kontrollü çalışma yani bir değeri var. D Vitaminin damla olarak ve yüksek dozda vermişler.

 

Araştırmada ayrıca fibrinojen düşmüş. Fibrinojen bir pıhtılaşma proteini bu ne demek: kabaca daha az pıhtı oluşuyor demektir. Covid 19 için korkulan en önemli komplikasyon damarda pıhtı oluşumu bu yüzden hastalara kan sulandırıcı iğne veriliyor.

Hastaların %62’si bir haftada  Covid -19 negatif olmuşlar. Kontrol grubunda ise (vitamin d almayanlarda) ise bu oran % 20,8 yani açık bir fark var.  Vitamin D ile daha hızlı Covid-19 atılıyor. Çalışmada d vitaminin inaktif formu verilmiş. Belki de aktif olan formu vermek daha iyi olabilir.

Son zamanlarda D vitamin eksikliğinin covid-19 için risk faktörü olduğu bildirilmişti. Vitamin D düzeyi çok düşük olanlarda ( 10 nanogramın altında )ölüm riski % 50 iken 10 nanogramdan daha yüksek olanlarda bu oran %5’dir.

Araştırmada vitamin D düzeyi 50’nin üzerine çıkması hedeflenmiştir. Önceki çalışmalarda ise bu düzeyin 75’in üzerine çıkarılmasını önerilmektedir.

D3 vitamini Kolekalsiferol karaciğer aktif formu olan 25-hidroksi kolekalsiferole dönüşüyor. Ancak bundan sonra kullanılabiliyor. Kalkifidiol, 25 hidroksi vit d3  25 Hidroksi vitamin d3 hepsi aynı şeydir.

Peki biz ne yapalım internetten 50 TL gibi bir yabancı janjanlı bir D vitamini alacağınıza D3 VİT damlayı  9.80 TL’ye  alabilirsiniz.

15 ml’de 50 000 Ünite var. Yani her ml’de yaklaşık 3 300 ünite var. Peki, kaç damla alalım. 1 ml D3 25 damladır. İşin özeti 25 damla günde yeterlidir.

Süt veya zeytinyağında emilimi daha iyi bu şekilde kullanımı önerilir. Maksimum doz zaten 4.000 ünitedir.

Evde vitamin varsa içindekilere bakınız D3 ne kadar? 1 mikrogram D Vitamini 40 ünite. Ben bir multivitamin preparatına baktım onda sadece 10 mikrogram vardı. 10 mikrogramda 400 ünite var. En azından 1000 ünite olmalı yani 25 mikrogram olmalı bu bile düşük kalıyor. Yüksek doz için 75 mikrogram olmalıdır.

Hemen ardından çinkoya gelelim çinko eksikliğinde Covid 19’a yakalananlarda daha ağır akciğer enfeksiyonu gözlenmiştir. Zaten çinkonun virüslere karşı etkisi bilinmektedir. Kısaca akciğer korur.

Çinko günlük dozu 40 mg olmalıdır. Magnezinc 50 mg tablet: 25,27 TL.

Bu iki besin takviyesi almanız yararınıza olabilir. Tabi ki doktorunuza danışarak. Eğer doktorunuz danışmadan kullanmak istiyorsanız 15 günlük bir tedavi ardından test yaptırarak düzeylerinizi kontrol ediniz.  

 

 

ANAHTAR KELİMELER

Covid, covid 19, corona, korona, virus, tedavi, haberler, güncel haber, covid pozitif, corona pozitif, korona pozitif

 

 

KAYNAKLAR

 

  1. Ashu Rastogi, Anil Bhansali, Niranjan Khare, Vikas Suri, Narayana Yaddanapudi, Naresh Sachdeva, G D Puri,Pankaj Malhotra. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study) Ashu Rastogi, Anil Bhansali, Niranjan Khare, Vikas Suri, Narayana Yaddanapudi, Naresh Sachdeva, G D Puri,Pankaj Malhotra.
  2. Linda L Benskin. A Basic Review of the Preliminary Evidence That COVID-19 Risk and Severity Is Increased in Vitamin D Deficiency. Front Public Health. 2020 Sep 10;8:513.
  3. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence thatVitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza andCOVID-19 Infections and Deaths. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP . 2020 Apr 2;12(4):988.
  4. Weir EK, Thenappan T, Bhargava M, Chen Y. Doesvitamin D deficiency increase the severity of COVID-19? Clin Med (Lond). 2020 Jul;20(4):e107-e108.
  5. Carpagnano GE, Di Lecce V, Quaranta VN, Zito A, Buonamico E, Capozza E, Palumbo A, Di Gioia G, Valerio VN, Resta O. VitaminD deficiency as a predictor of poor prognosis in patients with acuterespiratory failure due to COVID-19. J Endocrinol Invest. 2020 Aug 9:1-7. 
  6. Nurshad Ali. Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health.2020 Oct;13(10):1373-1380.
  7. The importance of vitamin d metabolism as a potential prophylactic, immunoregulatory and neuroprotective treatment for COVID-19.
  8. Xu Y, Baylink DJ, Chen CS, Reeves ME, Xiao J, Lacy C, Lau E, Cao H. The importance of vitamin d metabolism as a potential prophylactic, immunoregulatory and neuroprotective treatment for COVID-19. J Transl Med. 2020 Aug 26;18(1):322.
  9. AInga WesselsBenjamin Rolles Lothar Rink . The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front Immunol . 2020 Jul 10;11:1712.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz