Corona virüs ülkemize ulaştı. Daha işin başındayız. İlk vakalardan sonra bu salgın belli bir seyir izleyecek ve artacak sonra önlemler ve doğal seyri ile sonlanacak. Dikkatli olmakta fayda var.
Bir dizi yazı hazırladım sizler için.
Bu ikincisi merak edilen corona virüsü aşısı hakkında.
Corona virüs için aşı ne zaman bulunur
Önce temel bilgi; nedir ve nasıl çalışır? Onun hakkında bilgi sahibi olalım.
Vücudumuza virüs girdiğinde hücrelere kadar verdiği zarar: enfeksiyon, iltihap adını alıyor.
Bu dönemde ‘’yabancı’’ olarak algılana virüs ve diğer maddeler(antijen genel ismi) Makrofaj denilen savaşçı savunma hücresi tarafından emiliyor. Bunun sonucunda makrofaj antijenin temel ve karakteristik özelliklerini Lenfositlere tanıtıyor.
- ‘’ İşte böyle bir arkadaş var geldi ve bize zarar verdi. Bunu görür, görmez içeri atın ve etkisiz hale getirin diye ‘’ tanıtım yapıyor. Böylece bağışıklık sistemimiz aranan kişiyi tanımış oluyor. Hafızaya kaydediyorlar.
Bu antijen tekrar vücuda girdiğinde lenfositler onu tanıyor. B lenfositler şüpheli antijene karşı ‘’Antikor’’ sentezliyorlar. T Lenfositler de onları bulup öldürüyor.
Buraya kadar her şey güzel. Ama bu zaman alıyor. Bağışıklık sisteminin bunu öğrenmesi için değişik derecede hastalık olması gereklidir. Bir süre sonra da savunma sistemimiz yeterli savaşacak bilgiye sahip oluyor.
Aşı prensip olarak inaktive edilmiş (ölü) ya da zayıflatılmış (canlı) virüsler ile hazırlanıyor. Bu da güze. Fakat aşının geliştirilmesi yıllar alıyor. Bunun için daha hızlandırılmış bir sürece gerek var.
Çinliler salgında virüsü saptar saptamaz hemen virüsün genetik kodunu yayınlamışlardır. Bu dünyadaki tüm laboratuarların virüsü üretmelerine imkân sağlamıştır.
2017 yılında Davos’ta Dünya Ekonomik Forumunda alınan bir karar çerçevesinde ‘’Epidemiyolojik Koalisyon Birliği’ oluşturulmuştur. Bunun sebebi SARS gibi başka bir enfeksiyonun çıkabileceği şüphesidir. Dünyada olası bir salgına karşı altı ana laboratuar seçilmiştir.
İşte ben bu satırları yazarken muhtemelen bu altı veya daha fazla laboratuarda çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.
Yapılan işlem ise şu dur. Genetik kodu saptanan virüse karşı çalışacak antikorların üretimini ve savaşçı hücrelerin öğrenim sürecini kısaltmak ve onlara virüsün tanıtmak için hazırlanan genetik kodlar (DNA veya RNA) aşı haline getirilerek verilecektir. Böylece makrofajlar ve diğer hücreler çok daha hızlı ve etkin bir şekilde bağışıklık sistemi olarak genelde çok daha etkin bir savaş vereceklerdir. Virüsü girer girmez saptayıp yok edeceklerdir.
Pek bu aşının yapımı ve üretimi ne kadar zaman alır?
En iyi koşullarda bu süre; 16 haftadır.
Ocak sonu salgın başladı ve virüs izole edildi dersek Haziran ya da Temmuz ayı gibi ilk aşı üretimi yapılmış olacaktır.
Yani anlayacağınız isimsiz kahramanlar tanımadıkları insanlar ve insanlık için çalışıyorlar.
Ne kadar güzel değil mi?