BAYPAS NEDİR?
Bypass İngilizceden gelen tıp diline geçmiş bir kelimedir. Kara yollarında bir şehrin ya da merkezin etrafından geçen yol olarak adlandırılır. Yolda inşaat yapıldığında tamir edilen kısmı geçmek için yan yoldan başka bir yol açılır. Böylece inşaatın arkasına normal yola trafik akışı verilir. Bu terim günümüzde sadece kalp için değil mide ameliyatlarında da kullanılmaktadır.
Yol yapımı sırasında oluşturulan yan yol da ‘’bypass’’ olarak adlandırılır.
Kalp damarları tıkanıklığı için bacaktan alınan toplardamarın ana damar aort ile tıkalı damarın devamındaki açık bölümü arasına koyularak yapılan ameliyat ‘’koroner bypass’’ diye literatüre girmiştir. Aorto koroner bypass diye de bilinir. İngilizce tam karşılığı Koroner Arter Bypass greft (Coronary Artery Bypass Graft) ameliyatıdır. Koroner damarlar kalbi besleyen damarlardır. Bacak toplardamarı bu terim için daha uygundur. Ana damar aortadan değil göğüs damarından veya kol atardamarından da baypas yapılır.
Benzer şekilde periferik bypass ameliyatları bacaklarda, kollarda ve diğer organlarda tıkalı damarın devamına (açık olan bölüme) kan sağlamak için yapılan ameliyatlara da ‘’periferik bypass’’ ameliyatları adı verilir.