11 Mart 2002 itibarı ile Türkiye’de ilk Corona virüs vakası açıklandıktan sonra ortada ciddi bir panik yok. Maske, antiseptik solüsyon ve kolonya sıkıntısı (ya da fırsatçılığı) görülmedi ama fiyatlar arttı.
El yıkama ve tuzlu su gargarası gibi öneriler geçerli, ben el yıkama ile ilgili videoyu da bu nedenlerden dolayı hazırlamıştım. Bu videoyu youtube kanalımda bulabilirsiniz.
Şimdi sıra gıdalara geldi. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi önerilen gıdalar.
Corona için değil ama genelde viruslardan korunmak için önerilerin yanında tüketilmesi gereken gıdaları sizin için derledim. Hedef bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Gıdalardan bazıları aklınıza gelecektir. Bazıları ise sizi şaşırtacaktır. Temel de Vitamin C ve E içeren gıdalar ön plandadır. Çinkoyu da sona bıraktım.
Yapılmaması gerekenler
1.UYKUSUZ KALMAYIN
Yaşlılar için özellikle en önemli etken budur.
- ALKOL TÜKETMEYİN
Alkol bağışıklık sistemini olumsuz etkiler, o yüzden uzak durmanız gerekir.
GÜÇLENDİRİCİ GIDALAR
1.NARENCİYE
Portakal, greyfurt ve limon içerdiği C vitamini nedeni ile tüketilmelidir.
- KIRMIZI TATLI BİBER
Narenciyeden bile daha fazla C vitamini içerir aynı zamanda karoten zenginidir.
- BROKOLİ
Brokoli sadece C değil aynı zamanda A ve E vitamini açısından da zengindir.
- SARIMSAK
Sarımsak içerdiği Alisin sadece bağışıklık sistemini güçlendirmez aynı zamanda kalp damar sağlığı içinde büyük yararları vardır.
- ZENCEFİL
Tek başına tüketmek zordur. Kahve ve çaya katabilirsiniz. Soğuk algınlığı içinde önerilmektedir.
- ISPANAK
C vitamini açısından atlanılan sebzelerden birisidir.
- YOĞURT VE KEFİR
Vitamin D içeriği için kritiktir. Evde üretilmiş doğal yoğurdu tercih ediniz. Kefir içinde aynı yolu izleyebilirsiniz.
- BADEM
Soğuk algınlığında ciddi vitamin E gereksinimi olabilir. C ve E vitamini el ele çalışır. Çok fazla yemenize gerek yoktur. Günde fındık 5 adet, 3 ceviz ve 2 badem günlük tüketim için yeterlidir. Hastalık döneminde kesin olmamak ile daha fazla 40 kadar önerilir. Günlük Vitamin E gereksiniminizin %100’ünü böylece karşılarsınız.
- ZERDEÇAL
Bizim ağız tadımıza uygun olmasa da zerdeçal tüm yiyeceklere az miktarda koyulabilir.
- YEŞİL ÇAY
Yeşil çay az bulunan ve önemli antioksidanları içerir. Bunlar pek bilinmeyen maddelerdir. Kateşinlerden olan Epigallocatechin gallate (EGCG) bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkisi vardır. Yeşil çayda bu maddeden maksimum faydalanmak için yeşil çay yapraklarının fermente edilmeyip buhar ile hazırlanması gerektiğidir. Biz de gerçek yeşil çay bulmak oldukça zordur.
- KİWİ
Kiwi folat, potasyum, vitamin K ve C içermektedir. Bağışıklık sitemine bütün bu maddeler olumlu etki eder.
- AY ÇEKİRDEĞİ
Bu işte benim için bir sürpriz oldu. Magnezyum, fosfor vitamin E ve B6 yüksek oranda içerdiğinden bağışıklık sistemi için önerilir.
- TAVUK VE HİNDİ
Her ne kadar tavuk suyuna çorba çok önerilse daha çok plasebo etkisi yapar.
Eğer bazı kaynaklara bakacak olursanız. Tavuk özellikle hindi B6 vitamininden zengin olduğu için önerilir.
15.KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
Ülkemizde mutfağımızda sadece midye bulunur batıda ise aklınıza gelebilecek her tür kabuklu deniz hayvanı ciddi bir şekilde tüketilir. Bu ürünler daha çok ciddi çinko kaynağı olarak bağışıklık sistemimize etki ettiği düşünülür. Çinko bağışıklık sistemimizin savaşçı hücreleri için gereklidir.
ANAHTAR:
bağışıklık sistemi,bağışıklık sistemini güçlendiren besinler,bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler,bağışıklığı ne güçlendirir,bağışıklık için ne yemeli,bağışıklık için kür,bağışıklık için detoks,koronadan korunmak için,serdar akgün,prof,bagisiklik sistemini guclendirici yiyecekler,bagisiklik sistemini guclendirme,bagisiklik,bağışıklık için öneriler,bağışıklığı güçlendirmek,corona,coronavirus,bağışıklı sistemi nasıl güçlendirilir,korona bağışıklık,bağışıklık