Varis hakkında tüm bilgilere ulaşabileceğiniz bağlantılar:
VARİS İÇİN AYRINTILI BİLGİLER TIKLAYINIZ
VARİS İÇİN YOUTUBE VİDEOLARIM TIKLAYINIZ
- İç varis nasıl olur? İç varis nasıl tedavi edilir?
https://www.youtube.com/watch?v=dfxiLn_MyI4&list=PL9l4RfYnVMKtpSA4csWxKG5LPhofXqmhc&index=5
- Varis hakkında tüm bilgiler.
https://drserdarakgun.com/index.php/category/ameliyatlar/varis/
Varis Tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan Skleoroterapi, İğne tedavisi ya da köpük tedavisi gelişimi 20 YY ’da olmuştur.
- Tavel (1904) yılında, ilk defa varisli damarın bağlanmasına karşın eğer tromboz olmuyorsa bir madde verilerek trombozun sağlanması gerektiğini açıkladı.
- Schiassi (1907) varisli damarın bağlanması ile aynı anda bit iyot solüsyonu enjeksiyonu ilk skleroterapiyi yapmış oldu. Tüm bunlarımda o dönemde popüler olan kokain kökenli lokal anestezik ile yaptı.
- 1925 sonrasında hem bağlama hem de ligasyon standart tedavi haline dönüştü.
- Nobili (1921), Schiassi’nin öğrencisi başka insizyona gerek kalmadan kasıkta VSM bağlanırken orada sklerozan madde verilmesini önerdi.
- 1927 Unger bir katater yardımı (o zamanlarda elde bulunan tek katater idrar sondası?) ile distal VSM’ye enjeksiyon yapılabildiğini gösterdi.
- 1927 Moszkowics dextroz’u enjeksiyon için önerdi.
- Mairano (1949) madde olarak ‘’ salycilate ‘’ önerdi. Aspirin?
- 1940’larda ‘’ sodium morrhuate’’ %5 – 10 önerildi. Bu madde kullanıldığında çok şiddetli bir kimyasal reaksiyon ile damar boyunca ağrılı tromboflebit oluştu bu kadar hızlı ve ağır bir reaksiyon olmasına karşın daha kısa zamanda rekanalize oldu. Yeniden açıldı.
- Günümüzde ‘’Lauromacrogol’’ skleroterapi için kullanılmaktadır.
- Kısa sürede idrar sondası kullanılmaktan vazgeçildi.
- Bu noktada tarihten çıkartılacak bir ders var. Bu sklerozan maddde enjeksiyonu ile mutlaka VSM’nin kasıktan bağlanması işlemi de gerçekleştiriliyordu.
- Özet olarak eğer altta yatan bir venöz yetmezlik varsa. Onu düzeltmeden yapılacak köpük tedavisinin başarısı düşer.
- Öncelikle alttaki yetmezlik bağlanma ve /veya endovenöz ablasyon çözüldükten sonra skleroterapi yapılması daha uygun olacaktır.
- Bunu her zaman akılda tutmalıyız.