Sadece spor yapanlar değil spor yapmayanları da ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim.
Bir kası fazla çalıştırırsanız ne olur?
Özellikle kol ve omuz kaslarını fazla çalıştırırsanız ne olur? dersem daha doğru olur.
Çünkü bahsedeceğim olay kol ve omuz bölgesinde gerçekleşiyor.
Önce birkaç hasta örneği verelim.
Basketbol meraklısı bir genç antrenöründen bir uyarı alıyor ‘’ senin sol tarafında çok zayıf topu sol elin ile kontrol edemiyorsun bu konuda çalışmasını ‘’ öneriyor.
Genç arkadaşımız da bunu ciddiye alıyor ve kısa mesafedeki okuluna giderken sol eli ile top sürerek gidiyor, teneffüslerde ve öğe aralarında hep sol eli ile top çalışıyor. Eve dönüş de aynı şekilde gerçekleştiriyor.
Bir haftanın sonunda sol elinden başlayan ve yukarı çıkan bir şişlik oluşuyor.
Bize geldiğinde sol koluna bir ultrason yaptırıyoruz ve sol koltuk altındaki toplardamarında pıhtı saptıyoruz. Kan sulandırıcı ilaçlar ile tedavi ediyoruz.
Bu sadece koltuk altı toplardamarına özgü efora yani harekete bağlı bir pıhtılaşma hastalığıdır. Bulan kişilere özgü olarak Page-Schroetter adı verilir.
Toplardamarlarda bir motor yoktur kanın ilerleyişi kasların kasılması ile gerçekleşir. Eğer bu kaslar çok fazla çalışırsa benzer hareketler arka arkaya yapılırsa kasların arasında sıkışınca toplardamarda akım yavaşlar ve pıhtı oluşur.
Paget-Schroetter; bilinen hastalığı olmayan gençlerde üst ekstremitenin zorlu abduksiyonu ve dış rotasyonu gibi hareketler ile aksiller ve subklavian vende oluşan hasar ve ona bağlı gelişen bir tromboz: pıhtı olayıdır. Kol damarında pıhtı olarak genelde bilinir.
Tekrarlayan ve şiddetli hareketler sonucunda toplardamarda tam tıkanıklık görülebilir
Riskli spor dalları arasında halter, güreş, voleybol, basketbol, yüzme, beyzbol, hokey, rugby kürek ve bilardo sayılabilir.
Tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ve uzun dönemde kullanılmaları gerekir.
Başka hastalardan örnek vermek gerekirse gene genç bir arkadaş’’ gün içinde kaç defa barfiks çekebilirim?’’ dedikten sonra rekorunu kırarken gene kol damarında pıhtı ile karşılaşmıştır.
Vakalarına arasında pilates ipleri ile çok fazla sayıda çalışanları ve rugby oyuncularının antrenmanlarında kullandıkları omuzları ile engellere çarpmalarını da sayabiliriz.
Kol damarında pıhtının akciğerlere gidebileceğini ve bunun da önemli bir risk olduğunu anımsatmak isterim.
Bu pıhtı özel olarak vücudumuzun üst kısmında görülür benzer olaylar bacaklarda görülmez. Bacaklarda farklı nedenlere bağlı olarak pıhtı görülmektedir.
Bu yüzden spor ve vücut geliştirme çalışanların aynı ekstremite üzerinde aynı hareketleri defalarca yapmaları önerilmez.
Aklınızda bulunsun.