Alzheimer hastalığı 65 yaşın üzerinde %5 oranında görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Hafıza ve akıl fonksiyonlarında kayıplar ile ortaya çıkar.
Günümüzün yaşlılarda en çok korkulan hastalığı Alzheimer Hastalığı geçmişte doktorların dikkatini çeken bir erken bunama nedeni olmuştur. Hastalardan alınan beyin örneklerinde yapılan çalışmalar karşın ne tanı koyulabilmiş ne de sebepleri konusunda bir ilerleme sağlanabilmiştir.

1901 yılında Frankfurt’ta bir akıl hastanesinde çalışan patolog Aloise Alzheimer’ın dikkatini 51 yaşındaki bir hasta çeker.
Auguste Deter 28 yıllık evliliğinin sonunda depresyon, hafıza kaybı, kendisini öldüreceklerini düşünerek etrafa saldırma gibi şikayetler ile yatırılmıştır. Odasında tek başına çaresiz oturan Auguste Alzheimer tarafından izlenir. Başka hastaneye gitmesine karşın onu takip eder. Auguste giderek içine kapanır. Yatağa bağımlı hale gelir. Sonuçta kalçasında oluşan yatak yarasına bağlı komplikasyonlar sonucunda hayatını kaybeder.
Haberi alan Alzheimer aileyi ikna ederek otopsi yaptırır. Beyini kendi hastanesinde inceler hem kesitler de hem de mikroskopta değişiklikler olduğunu görür. Nöronlar kaybolmuş ve amiloid plaklar oluşmuştur.
Heyecan içinde bu yeni hastalığı 1906 yılında bir kongrede sunar. Ama doktorların ilgisini pek çekmez. Buna rağmen Alzheimer çalışmalarına devam eder fakat 1915’te 51 yaşında kalp kapaklarında gelişen bir enfeksiyon sonucu hayatını kaybeder.
Günümüzde Alzheimer konusunda özellikle önlenmesi ve tedavisi üzerinde hala çalışmalar yoğun olarak devam etmektedir. Alzheimer’e karşı savaş tüm hızıyla devam etmektedir.
Sağlıcakla kalın, Teşekkürler.
Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgileri aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.