Genelde erkeklerin kadınları duymadığı ya da duymak istemedikleri söylenir. Peki ya kadınlar erkekleri duymasaydı. Şimdi içinizden bazıları diyecek ki ‘’zaten duymuyorlar’’ haklı da olabilirler. 

Buradaki konumuz ise ilginç ve çok seyrek görülen bir işitme kaybı.

Çin’de bir kadın akşam kulağında çınlama ile kusar biraz rahatlar ve yatar.

Sabah kalktığında ise çınlama gitmiştir. Ama eşini duymadığını fark eder. Hastaneye giderler KBB doktoru olan hanımın sesini duymasına karşın erkeklerin sesini duymadığı ortaya çıkar.

Yapılan testlerde kadında çok ender görülen bir işitme kaybı saptanır.

‘ erkekleri duymamak iyi mi?”

Şanslı kadın!

Reverse-slope hearing loss (RSHL)Ters Eğri İşitme Kaybı yani sık görülen Yüksek Frekanslı İşitme Kaybının tersi olarak adlandırılan bir durum söz konusu. Amerika ve Kanada’da yılda toplam 3 000 kişide görülüyor. Her 12 000 işitme kaybı vakasından biri bu gruba girebiliyor.  Yani çok çok ender bir hastalık. Düşük tonlu sesleri duyamıyor. Bunların içinde erkek sesleri de var.

Kulak içindeki işitme organındaki sıvı içerisindeki ince kılların sese karşı hareketini zaman içinde azalması ile işitme kaybı yaşanması genelde yaşlılıkla ortaya çıkan bir hastalık.

Bu ince kıllardan yüksek frekanslı seslere duyarlı olanları daha çabuk fonksiyon kaybı yaşıyorlar. Bu yüzden yüksek tonlu seslere karşı işitme sorunu daha sık görülüyor.

Tersi ise daha ender görülen bir tablo. Çin’deki kadında görülen tablo genelde iyi huylu erken yakalandığında rahatlıkla steroidler ile tedavi edilebiliyor. Bu tür işitme kayıpları otoimmün yani bağışıklık sisteminin kendi dokularını yabancı olarak algılaması ve onlara saldırması olarak özetlenebilecek genel bir hastalık grubunda veya stres, uykusuzluk gibi çağımızın sık görülen yakınmaları ile görülen bir durum.

Erkek seslerinden yoksun bir dünya belki espri olarak değerlendirilse bile işitme kaybı ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu eklemek de fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz