Dilaltı hapı kalp damar tıkanıklıklarında göğüs ağrısı olduğu zaman kullanılan bir ilaçtır. Durun hemen acele etmeyin ‘’ ya bu tansiyon hapı değil miydi?’’ Diyenlere cevabım var. Doktorlar hele kalp doktorları dilaltı hapı denilince aklına gelen ilaç bu gruptur ve adı da ‘’İsordil’’ dir. Tansiyon yüksekliğinde kullanılan dilaltı hapı da ‘’Kapril’dir’’.
VİDEO: DİLALTI HAPI NEDİR?
https://www.youtube.com/watch?v=DmKe8nZDHTw&t=2s
Dilaltı hapı Nitrat denilen damarların duvarındaki düz kasları gevşeterek damarın genişlemesine neden olan grubun ilacıdır.
Nitratlar sadece dilaltı değil günlük kullanımda standart olarak kullanılırlar. Bunların içinde en bilineni Monoket’dir.
Dilaltı hap olarak ise ‘’İsordil’’ ve sprey formu ‘’Nitrolingual Sprey’’ başka bir ticari markadır. Sprey formu daha pahalıdır. Ama sıvı olduğundan daha kolay ilaç kana geçer tek avantajı budur.
Dilaltı hap ne zaman kullanılır?
Dilaltı hap bilinen kalp damar tıkanıklığı olan hastalara göğüs ağrısı olduğundan hemen alması için reçete edilen bir ilaçtır.
Hastalara ceketlerinin ya da gömleklerinin üst cebinde hemen ulaşabilecekleri bir yerde olması önerilir. Göğüs ağrısı başladığında dilaltına bir tane yerleştirilir. Etkisi 1-5 dakika içerisinde başlar. Dilaltı hapını aldıktan sonra sakin bir şekilde bir yerde oturmalısınız. Göğüs ağrısı yüzünden zaten pek hastaların hareket edecek halleri yoktur. Eğer ağrı beş dakika içinde geçmez ise bir tane daha alınmalıdır. Bu sırada ambulans çağrılmalıdır.
Dilaltı hapının yan etkileri nedir?
Damarları genişletmesine bağlı özellikle baş ağrısı, sersemlik hissi, baş dönmesi sıktır. Bunların yanında bulantı ve dilde karıncalanma görülebilir.
İsordil bazen koruyucu olarak da kullanılır. Cinsel ilişki öncesinde ya da egzersiz öncesinde kullanılabilir.
Ucuz ve son derece etkili bir ilaçtır.
Standart formu 6 TL sprey formu ise 44 TL’dir. 2021.
Sağlıcakla kalın.
dilaltı hap
dilaltı hapı
dilaltı hapı nedir
dilaltı hapları
dilaltı hapı ne işe yarar
dilaltı hapı ne zaman kullanılır
dilaltı hapı ne zaman kullanılmalı