CHECK UP GEREKLİ Mİ?

Sonbahar ve kış döneminde cep telefonlarınızdan sık sık aranmaya başlarsınız. Otomatik seslendirme ile Sağlık Bakanlığı Check-up öneriyor. Kampanyamızdan faydalanmaya çağırıyoruz diye özel hastanelerden mesajlar dinlersiniz.

Türkiye’de SGK’ ya fatura edildiğinde  Check Up bir pazarlama aracı olarak kullanılır. Bir akciğer filmi ile EKG ve bazı basit kan tetkikleri içeren bu ilk adımda belki para ödemezsiniz ama sonrasında çıkabilecek tetkikler için ücret haliyle talep edilir. Eğer gerçekten detaylı bir check up yaptırmak isterseniz işin içine efor testi ekokardiyografi ve tomografi de girebilir.

Biz de check up programları yaygın bir şekilde talep gördüğü söylenemez. Check up konusunda bizim bakış açımız ile yabancıları bakışı farlı. Avrupalılar gereksiz hiçbir hastanın sağlık sistemine girmesini ve para harcamasını ve zaman çalmasını istemezler. Siz aile doktoruna gidip ben check up yaptırmak istiyorum derseniz ne cevap verir bilemiyorum. Amerikalılar ise bize benzer şekilde özel sigortalardan para almak için bunu önerirler hem de sigorta şirketlerinin bize boşuna para harcıyorsunuz baskısı altında kalırlar. Yani ekonomik ve kültürel farklılıklar var.

 Peki, acaba check up yaptırmak yararlı mı? Gerekli mi?

Bu konuda yapılan büyük bir derleme var.

Şimdiye kadar yapılmış 15 büyük çalışma incelenmiş toplam 251,891 kişi izlenmiştir. Bu kişiler genel check up dan geçirilmişler. Takip durumunda 21,535 ölüm gerçekleşmiş. Yapılan detaylı incelemede check up kontrolünün 

Kalp Damar Hastalıklarına ve Kansere bağlı ölümü ve komplikasyonlarını önlem konusunda çok az etkisi olduğu ortaya çıkmış.

İkinci ve daha yeni bir kontrol grubu olan çalışmada ise check up yaptıranlar ve yaptırmayanlar arasında Kalp Damar ve Kanser hastalıklarına bağlı ölüm ve komplikasyonlar açısından bir fark gözlenmemiştir.

Bazı yayınlarda da tomografi gibi radyasyonlu tetkiklerin zararlı olabileceği de bildirilmiştir.

Sonuç olarak genelde check up yaptıranların sosyo ekonomik durumlarının iyi olduğu ve sağlıklı kişiler olduğu da görülmüştür.

Bu konuda ailede ciddi Kalp Damar Hastalığı ve Kanser gibi riskler olanlar gibi özellikli olan küçük grupların check up açısından hedeflenmesi önerilmiştir. 

Hatta bu tür check up programlarının da sigorta şirketleri için maddi yük oluşturduğu da vurgulanmıştır.

Check up yaptırmak tansa sağlık açısından riskli alışkanlıklardan uzak durmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek daha uygun olacaktır.

 

 KAYNAKLAR

1.Lassea T Krogsbøll Karsten Juhl JørgensenPeter C Gøtzsche. General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease. Cochrane Database Syst Rev  2019 Jan 31;1(1):CD009009.

2.Martin Bernstorff Pia Deichgræber Niels Henrik Bruun Else-Marie Dalsgaard Morten Fenger-Grøn , Torsten Lauritzen. A Randomised Trial Examining Cardiovascular Morbidity and All-Cause Mortality 24 years Following General Health Checks: the Ebeltoft Health Promotion Project (EHPP). BMJ Open. 2019 Oct 28;9(10):e030400.

 

checkup gerekli mi,checkup faydalı mı,check up faydaları,hastane checkup faydalımı,check-up,sağlık checkup faydalı mı,check upta neler yapılır,checkup programları,check-up nasıl yapılır,check-up nedir nasıl yapılır,check-up nedir,checkup,hastanede chackup,check up nedir? ne işe yarar ve nasıl yapılır?,dr,check up’ın önemi,check up ne zaman yapılmalıdır,checkup hastane,doktor checkup,check up,checkup doktor,check up nedir,serdar akgün,checkup paket

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz