Bu kür ayak yaraları için başlangıç kürüdür.
- Standart tıbbi tedavi yanında ek olarak uygulanabilecek bazı bitkisel karışımları sizlere özetledim. Sadece ülkemizden değil dünyadan da faklı bitkileri sizlere sunuyorum.
- Önce önemli bir nokta!
- Eğer yara açık yara ise ve yaradan bir mikrop üretilmişse bu mikrop için antibiyotik kullanılması şarttır.
- Yarada sulanma, akıntı ve doku ölümü olursa tedavi şansı o kadar azalır. O yüzden ufak ve tekrarlayan yaralar için bu öneriler daha geçerlidir.
- Öneriler var olan ilaç ve diğer tedavilere ek olarak uygulanmalıdır.
- Doktorunuz ile görüşmeden bu uygulamayı yapmayınız.
BİTKİSEL KÜRLER
BAL:
Bal özellikle tekrarlayan ve sulanmayan yarı kabuklanmış yaralar için daha yararlıdır.
Hipokrat’tan bu yana yaralar için bal kullanılmaktadır.
Bal ne kadar doğal olursa o kadar iyidir.
İki parmağınıza aldığınız balı ince bir tabaka halinde yaranın üzerine yavaşça yumuşak hareketler işe sürünüz. 15-20 dk. bekledikten sonra (süreyi tam kuruyuncaya kadar uzatabilirsiniz.) ılık su ile yıkayınız. Yıkama işleminde bal yara üzerinde kalmamalıdır.
DUT YAPRAĞI SUYU PANSUMANI.
Bir su bardağı suya (klorsuz onu bulmak zor ama şişe suyu da olabilir) beş adet dut yapağı (kurumamış olursa daha iyi ile su kaynatılır. Kısık ateşte kaynayınca su altı kapatılır. Ilımaya bırakılır. Ilındıktan sonra sargı bezi ile (pamuk da olabilir ama pamuk parçaları yaranın üzerinde kalmamalı) yara ve çevresine pansuman yapınız. Yara iyice ıslak hale geldikten sonra kendi halinde kurumaya bırakınız. İyice kuruduktan beş dakika sonra yaranın üzerini kapatınız. Yara açıkta kalmasın.
Bal ve dut yaprağı suyu pansumanı işlemini her gün tekrarlayınız.
Yaranın durumunu günlük kontrol ediniz.
Bu süreç en az bir ay devam edilmelidir.
Öncesinde ve sonrasında yaranın fotoğraflarını çekiniz.
LAHANA YAPRAKLARI
Dünyanın çeşitli bölgelerinde lahana yaprakları yara tedavisinde kullanılmaktadır. Lahana yaprakları bir tencerenin içinde kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Suyu ile yara pansumanı yapıldıktan sonra akşamları yaranın üzerine lahana yaprağı sarılır ve sargı bezi ile kapatılır. Sabah yara açılır ve eldeki lahana suyu ile yıkanır ve ardından ılık su ile temizlenir. Günde bir kez yapılması yeterlidir. Bir lahanayı çok uzun sürede kullanabilirsiniz.
ALO VERA
Aloe vera yapraklarından elde edilen jel içeriğindeki antrakinonlar ve hormonlar ile hem yara da enfeksiyonun ilerlemesini hem de yayılmasını önler. Doğal yapraklarından anında elde edilmesi önerilmekte ise de bulmak çok zordur. Doğal olan jellerini yaranın üzerine çok ince bir tabaka olarak sürünüz 15-20 dk. iyice kurmasını bekledikten sonra ılık su ile yıkayıp kapatınız. Bunu günde bir kez normal pansumanlarınıza ek olarak yapmanız yeterlidir.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı içerdiği lauric asit ve diğer yağ asitleri antibakteriyel ve anti inflamatuar (iltihap karşıtı) özelliklere sahiptir. Uzak Doğu Asya’da yara tedavisinde ve cilt hastalıklarında yaygın kullanılmaktadır.
İlk başta çıkan ve büyümemiş kabuklanmış yaraların bakımında idealdir. Ufak yaralarda günde 2-3 kez kullanıldığında yaralarda hızlı iyileşmeler ve kapanmalar görülür. Şeker hastalarının ufak tefek yaralarının ilerlemesini önlemek için kullanılır.
GOTU KOLA BİTKİSİ
Uzak doğuda yaralar ve cüzzam gibi ülseratif deri hastalıkları için kullanılırdı. Ayurveda tıbbı uygulayıcıları bu bitkiyi yaşı ilerlemiş kişilerde bilinç ve hafızayı güçlendirmek için kullanmışlardır.
Bitkinin 5-6 adet yaprağı kaynamış suda bekletildikten sonra ezilir ve kalın macun kıvamına gedikten sonra yaranın üzerine kalın bir tabaka halinde sürülür. 15-20 dakika beklenir sonra ılık su ile yara temizlenir. Günde bir defa uygulanması yeterlidir.
Gotu kola içerdiği asiatik ve madekassik asit ile dokuda oluşan iltihabın gelişimini engeller.
ÇAY AĞACI YAĞI
Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı Avustralya’da Abrojinlerin kullandığı bu yağ İngilizler tarafından dünyaya tanıtılmış fakat sonradan unutulmuştur. Son yıllarda bitkisel tedavilerin gündeme gelmesi ile yeniden kullanılmaya başlanmıştır.
Kepek, uçuk pamukçuk ve cilt bakımı için daha çok kullanılır.
Hindistan cevizi ile birlikte kullanılması önerilir. Yarım çay bardağı Hindistan Cevizi yağının içine 10-15 damla Çay ağacı yağı koyularak karıştırılır.
Yara üzerine sürüldükten sonra küçük yaralarda kurumasını takiben yıkanır. Açık ve uzun süreli iyileşmeyen dirençli yaralarda daha uzun süre beklenir. Sonra ılık su ile yıkanır. Ağır yaralarda günde en az iki kez uygulanmalıdır.
ZERDEÇAL
Uzak doğuda anti bakteriyel özellikleri ile yara iyileşmesinde kullanılmaktadır.
Yarım bardak su kaynatıldıktan sonra soğuması beklenir ve ılındıktan sonra 1 çay kaşığı zerdeçal eklenir. Sonra macun kıvamına gelene kadar yanı şekilde çay kaşığı eklenir. Macun halinde yara üzerine sürülür. 15 dakika beklendikten sonra bazen çok hızlı kuruyabilir. Ilık su ile yıkanır. Günde iki kez uygulanması önerilir.
Ilık süt ve az miktarda bal da eklenerek kullanılabilir. Bu durumda yarım bardak su ve ayrım bardak süt bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı zerdeçal kullanılır. Bu karışımda daha az zerdeçal eklenir macun kıvamına daha hızlı ulaşılır.
ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi asetik asit ve vitamin mineral içeriği ile ülser yaralarında yararlıdır. Asidik yapısı nedeni ile ölü dokuların uzaklaştırılmasında daha etkilidir. Yine asidik yapısı yüzünden daha az oranda kullanılması önerilir.
4 çorba kaşığı elma sirkesi 4 çorba kaşığı ılık su ile karıştırılır. Sargı bezine emdirilen karışım yaranın üzerine yerleştirilir, kurudukça yenisi ile değiştirilir. Bu işlem eldeki karışım bitene kadar ortalama iki ya da üç defa da tamamlanır.
İşlem bittikten sonra yara ılık su ile yıkanır ve kapatılır.
BİBERİYE YAĞI
Biberiye yağı doğal antiseptiktir. İltihap karşıtı özelliklerinin yanında ödemi azaltması ile diğer bitkilerden ayrılır.
Biberiye yağı Hindistan cevizi yağı ile birlikte kullanılır.
2 çay kaşığı Hindistan cevizine 2 damla biberiye yağı eklenir. Karıştırıldıktan sonra yara üzerine sürülür. Hızla kurur sertleşene kadar biraz beklenir. Ardından ılık su ile yara temizlenir.
Bacak yaraları konusunda Alıç, Keten Tohumu, Civan Perçemi ve Papatya karışımları da kullanılmaktadır.
Serdar Akgün, bitkisel tedavi, bitkisel tedavi kürleri, iyileşmeyen yaralar, yara, detoks, serdar akgün damar tıkanıklığı, damar tıkanıklığı bitkisel, damar tıkanıklığı bitkisel tedavi, kürleri, yara, doktor, sağlık, yara tedavisi, tedavi, şeker, şeker yarları, şeker hastaları, ayak damar tıkanıklığı, ,sağlık,prof, doktorum,trt,cnn Türk