ASPİRİN VE KANAMA

Ocak ayında yayınlanan bir araştırma ve onu takip eden haziran ayındaki başka bir araştırma ile aspirin kullanımının mide barsak sisteminde ve beyinde kanama riskini arttırdığı yönünde yayınlar çıktı.

Nitekim ben de Mart 2019 tarihinde bir videoda aspirin konusundaki çekinceleri anlatmıştım.

Medyamızda özellikle ilki yankı uyandırdı, Hastalarımızın da kafası bir hayli karıştı. Bu nedenlerden dolayı durumu açıklığa kavuşturmak için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.

Öncelikli olarak bazı ana noktaların altını çizelim.

  1. Bu çalışmalarda özellikle sonuç olarak altını çizdikleri nokta;  sağlıklı kişilerde korunma için aspirinin gerekli olmadığı ve özellikle yaşlılarda kanama riskini arttırır. 
  2. Kalp krizi, felç geçirmiş, stenti olan, bypass ameliyatı ( kalp ya da bacak damarı için ) geçirenlerde ve ağır damar sertliği olanlarda ASPİRİN kullanılmalıdır.
  3. Kalp Krizi veya Kalp Damar Hastalığı riski olanlarda eğer risk yıllık % 7,5 üzerinde ise aspirin önerilebilir. Daha sonraki video da size Kalp Krizi Riski ve Kalp Damar Hastalığını online hesapladığımız bir hesap makinesini göstereceğim.

” ASPİRİN ARAŞTIRMASI ”

Şimdi gelelim aspirin ve kanama konusuna Ocak 2019 tarihinde JAMA isimli dergide 164 b225 hastanın toplandığı 13 büyük çalışma detaylı incelendiğinde 

  • Aspirin kullananlardan 1 000 hastada 5,71 kişide Kalp krizi veya felç görülürken aspirin kullanmayanlarda 1 000 hastada 6,14 kişide kalp kriz veya felç görülmüş. Yani % 11 daha az hastalık görülmüş fakat bunu detaylı istatistikî incelemeye tabi tuttuğunuzda ve genele yaydığınızda gerçek risk oranı % 0,38 oranında azalmaktadır. 
  • Terazinin öbür tarafında ise aspirin kullanamamalardan 1 000 kişide 2,31’inde ciddi (mide barsak kanaması) görülürken aspirin kullanmayanlarda 1 000 kişiden 1,64’ünde kanama görülüş. Yine benzer şekilde % 43 daha az kanama oranı istatistikî hesaplardan sonra % ,0,47’ye düşmüş.
  • Araştırmacılarda kalp krizinden korunma ve kanama risklerinin birbirini dengelediğini söylemişler. İlk çatışma buradan çıkmış.

Gelelim ikinci araştırmaya Temmuz 2019’da JAMA Nöroloji dergisinde 130 000 kişiye kapsayan bir dizi araştırmanın incelenmesinde ise;

  • Aspirin kullananlarda kabaca her 1 000 kişide 2 vaka da beyin kanaması olduğunu görmüşler. Düşük vücut kitle indeksi olanlarda ise bu risk daha yüksekmiş.

Peki sonuç nedir?

Sonuç eğer Kalp Damar Hastalığınız yoksa korunmak için aspirin almayın. Sağlıklı kişilerde ve özellikle 70 yaş üzerinde önerilmez. 

2019 yılında yayınlanan kılavuzlarda bu yönde önerilerde bulunulmaktadır. 

Tüm kan sulandırıcılar hem mide barsak sisteminde hem de beyinde kanama yapabilir. Aspirinde bundan muaf değildir.

Halen birden fazla kan sulandırıcı (örneğin aspirin ve plavix) kullananlarında kanama riski altında oldukları bilinmektedir.

Eğer daha önceden bilinen ülseriniz varsa ya da kanama geçirdiyseniz bunu mutlaka doktorunuza söyleyiniz.

Eğer beş seneden uzun süre kan sulandırıcı kullanıyorsanız özellikle mide barsak sistemi açısında mutlaka endoskopi yaptırmanızı öneririm. Ben genelde tüm hastalarıma böyle durumlarda yaşları gereği de yılda bir kez dışkıda gizli kan ve iki yılda bir hem mide ve/veya kalın barsak için endoskopi yaptırmalarını öneriyorum.

Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız ek olarak hemoglobininizde düşme, halsizlik, solukluk ve ayrıca açıklanamayan baş ağrılarınız varsa doktorunuza başvurunuz.

 

Tüm olumsuzluklara karşın hastalarda aspirin hala önemini korumaktadır. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz