Bitkilerin aslında büyürken hastalıklar ve dış etkenlere karşı ürettikleri bir maddedir. Eğer onları koruyorsa bizi de korurlar. Nelere karşı Kalp Damar Hastalıkları ve Şeker Hastalığı için hem koruyucu hem de tedaviye yardımcı etkileri vardır.
“resveratrol hastalıklardan korur
Resveratrol son yıllardaki en ilgi çeken doğal bileşiklerden biridir. Fenol grubu içeren bir maddedir. Fenolikler olarak bilinirler. 350’den fazla bitkide bulunurlar. Resveratrol trans-3,4′,5-trihydroxystilbene maddesidir. Çok karışık değil mi?
Çalışmalarda kronik hastalıkların önlenmesinde etkili oldukları düşünülmektedir(1).
Resveratrol denilince akla kırmızı şarap gelir. Fenol bileşiklerinden ( taninler) zengin olan kırmızı şarap kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kırımızı üzüm (koyu renkli üzümler kabuğunda, çekirdeğinde) bazı ahududu, dut, kızılcık, yabanmersini ve yer fıstığında bulunur. Çok güçlü bir antioksidandır. İltihap karşıtı etkileri vardır. Antioksidan etkisi daha çok söylenir. Üzümün fermentasyonu ile yoğunluğu artar.
Resveratrol genelde hayvan ve laboratuvar deneylerinden elde edilen sonuçlar ile popülarize olmuştur. İnsanlar üzerinde kısıtlı çalışmalar vardır. Bunun yanında önerilen dozlar sadece takviye haplar (supplement) ile alınabildiğinden bir kafa karışıklığı da vardır. İki ucu keskin bıçak olarak adlandırılır yararının yanın da zararlarından da bahsedilir (2). Bu yazıda işte bu konuyu objektif bir şekilde inceleyeceğiz.
“resveratrol kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığında hem korunma hem de tedavide etkilidir”
RESVERATROLUN YARARLARI
- BÜYÜK TANSİYONU
2015 yılında yayınlanan bir insan çalışmaları analizinde damar duvarında nitrik oksit sentezi yolu ile gevşemeye neden olduğu ve büyük tansiyonun düştüğü bildirilmiştir.
- KOLESTEROL
Hayvan deneyleri yanında üzüm çekirdeği kullanılan insan çalışmalarında LDL (kötü kolEsterol) ve damar duvarında asıl biriken okside LDL değerlerinde % 4,5 ve %20 düşüş sağlanmıştır (4). Günde 350 mg üzüm çekirdeği kapsülünü 6 ay boyunca kullanmışlardır. . Resveratrol’un belki de en dikkati çeken etkisi budur. Bu konu damar tıkanıklığı gelişimi için önem taşır.
- HAYATI UZATIR MI?
Hayatı uzattığı genelde insanlar ile çok ilgisi olmayan hayvanlarda yapılan deneysel çalışmalArda gösterilmiştir.
- BEYNİ KORUR
Resveratrol kırımız şarapta yüksek oranda bulunur. Kırmızı şarap tüketimini beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi vardır. Kırmız şarap tüketimi Alzheimer hastalığının temelinde yatan beta amiloid birikimini azalttığı ileri sürülmüştür. Beyin üzerindeki etkisi tam bilinmemektedir.
- ŞEKER HASTALIĞI
Resveratrol takviyesinin insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilmiştir.
Bu etkisinin yanında şeker hastalığını komplikasyonlarını yaratan şeker alkolü sorbitol maddesini de azaltarak etkisi olabileceği düşünülmüştür.
Resveratrol bir enzimi etkileyerek şeker metabolizmasını hızlandırmaktadır. Şeker hastalarının reveratrolden daha fazla olumlu etki sağlayacağını düşünenlerin sayısı fazladır (5).
- EKLEM AĞRISI
Eklemlerdeki kıkırdak dokusunu koruduğu sadece hayvanlarda gösterilmiştir.
- KANSER
Mide, kolon ve prostat hücrelerinin deneysel olarak büyümesini önlemiştir. İnsan çalışması yoktur.
RESVERATROL UYARILAR
- Resveratrol tablet kullanımı konusunda güvenlik açısından endişe olmamak ile beraber olası etkileri yüzünden bazı uyarılar yapılmalıdır.
- Resveratrol tabletlerin ağızdan kullanımında emilimi ve kullanımı konusunda bazı sıkıntılar bulunmaktadır. Yani aldıklarınızın tümü işe yaracak nitelikte emilip kullanılamayabilir. Bu yüzden bu tabletler üreten firmalar bir yandan konu üzerinde çalışırken diğer yandan da daha yüksek doz alınmasını önerebilirler. Bu resveratrolu tamamen doğal kaynaklardan alma imkânımız olur mu? Hayır, doz için günde 1 gram önerildiğinden bayağı fazla şarap içmemiz gerekebilir. Bu da sağlıklı bir seçim olmaz (6).
- Resveratrolun yararların karşın hangi dozda kullanılacağı kesin değildir. 150 mg’dan 1,5 grama kadar değişik dozlar önerilir.
- Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Kan sulandırıcı ilaç kullananların dikkatli olması gerekir.
- Benzer şekilde tansiyon ilaçları, bazı anksiyete ilaçları ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ile de etkileşime girebilir.
- Resveratrol ya da üzüm çekirdeği tabletleri kullanırken mutlaka doktorunuza danışınız. Kullanmak isterseniz önce düşük dozlardan (500 mg) başlayınız. Kan testlerinize baktırınız ve sık sık tansiyonunuzu ölçmenizi öneririm.
“resveratrol ve diğer takviyeleri kullanırken mutlaka doktorunuza danışınız”
- Tüm bu noktalara karşın resveratrol kalp damar hastalıkları için hem korunma hem de tedavi açısından ciddi bir şekilde ilgi görmeye devam etmektedir (7).
Peki ben hangi resveratrol kullanayım derseniz?
Ürünleri incelediğimde çoğu bilinen markanın tabletlerinin içinde ne kadar resveratrol bulunduğunun yazmadığını gördüm. Bu da ilginç! Bulabildiklerimde ise doz 250 mg’dı. Önerilen doz ise daha yüksek en azından 250 mg ile başlayıp 3 aylık sürelerde kontrol yaptırıp sonra dozu uyarılarımız doğrultusunda arttırabilirsiniz.
Sağlıcakla kalınız.
”nasıl kendinizi hasta ettiyseniz iyileştirmekte siizn elinizde”
KAYNAKLAR
- Resveratrol and Clinical Trials: The Crossroad from In Vitro Studies to Human Evidence. Joao Tomé-Carneiro, Mar Larrosa, Antonio González-Sarrías, Francisco A. Tomás-Barberán, María Teresa García-Conesa, Juan Carlos Espín. Curr Pharm Des. 2013 Sep 3; 19(34): 6064–6093.
2. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Bahare Salehi, Abhay Prakash Mishra, Manisha Nigam, Bilge Sener, Mehtap Kilic, Mehdi Sharifi-Rad, Patrick Valere Tsouh Fokou, Natália Martins, Javad Sharifi-Rad. Biomedicines. 2018 Sep; 6(3): 91.
3. Effect of resveratrol on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Yanxia Liu , Wanqiang Ma, Po Zhang , Shunchuan He , Daifa Huang. Effect of resveratrol on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr . 2015 Feb;34(1):27-34.
- Joao Tomé-Carneiro , Manuel Gonzálvez, Mar Larrosa, Francisco J García-Almagro, Francisco Avilés-Plaza, Soledad Parra, María J Yáñez-Gascón, José A Ruiz-Ros, María T García-Conesa, Francisco A Tomás-Barberán, Juan Carlos Espín. Consumption of a grape extract supplement containing resveratrol decreases oxidized LDL and ApoB in patients undergoing primary prevention of cardiovascular disease: a triple-blind, 6-month follow-up, placebo-controlled, randomized trial. Mol Nutr Food Res. 2012 May;56(5):810-21.
- Dan-Dan Huang , Guangjiang Shi , Yaping Jiang , Chao Yao, Chuanlin Zhu. A review on the potential of Resveratrol in prevention and therapy of diabetes and diabetic complications. Biomed Pharmacother. 2020 May;125:109767.
6. Sabine Weiskirchen and Ralf Weiskirchen. Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy? .Adv Nutr. 2016 Jul; 7(4): 706–718.
- Albino Carrizzo , Carmine Izzo , Maurizio Forte, Eduardo Sommella , Paola Di Pietro , Eleonora Venturini, Michele Ciccarelli, Gennaro Galasso , Speranza Rubattu, Petro Campiglia, Sebastiano Sciarretta, Giacomo Frati Carmine Vecchione. A Novel Promising Frontier for Human Health: The Beneficial Effects of Nutraceuticals in Cardiovascular Diseases. Int J Mol Sci. 2020 Nov 18;21(22):8706.